Löfven och Merkel talade om Sveriges och Tysklands starka band. Foto: TT

Merkels möte med Löfven – en uppvisning i enighet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det blev en uppvisning i enighet och vänskap som Angela Merkel och Stefan Löfven visade prov på under pressträffen i Rosenbad idag. Och i många frågor finns stor samstämmighet, inte minst om flykting- och migrationspolitiken.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Båda ledarna talade om ett nytt asylsystem och betonade att man måste fördela ansvaret för flyktingar och migranter mera jämnt inom EU. Det har sagts många gånger men har varit lättare sagt än gjort.

Bland andra Ungern och Polen har inte visat mer än  minimalt intresse att dela bördan. Nu talar man om harmoniserad lagstiftning inom EU men vägen dit verkar lång.

Merkel besöker Sverige

Även väljarna visade sig missnöje i opinionsmätningarna

Merkel har bråttom i den här frågan. Hon står inför ett val till förbundsdagen i september och flera delstatsval under våren.

Hon fick stark kritik inom de egna leden för sin välkomnande attityd under 2015 och även väljarna visade sig missnöje i opinionsmätningarna.

Tyskland har tagit emot närapå en miljon flyktingar och migranter och det har inneburit hård belastning i kommunerna. Det invandringskritiska partiet, Alternativ för Tyskland, AFD, har haft stora framgångar och väntas nu ta röster både från Merkels parti CDU och från socialdemokraterna, SPD.

Merkel uppehöll sig länge vid fråga om flyktingar och migranterDärför är en ny asylpolitik viktig. Angela Merkel uppehöll sig i dag länge vid frågan om hur man kan få flyktingar och migranter att stanna kvar i sina hemländer. Ingen vill lämna sitt land.

Nu gäller det att ge unga människor framtidstro och perspektiv så att de inte ger sig ut på riskfyllda resor på Medelhavet i förhoppning om ett bättre liv, betonade de båda ledarna.

Merkel talade om ett liknande avtal som med Turkiet men med nordafrikanska länder.

Avtalet med Turkiet har fått vågen av flyktingar att minska dramatiskt och nu vill man stoppa flyktingrutten över Medelhavet.

Finns förslag om att upprätta centraler i LibyenLibyen är det land som hamnat i centrum för diskussionen. Det är dit många afrikaner beger sig för att ta sig vidare med båtar till Europa. Det finns förslag om att upprätta centraler i Libyen för att behandla asylansökningar på plats.

Frågan är bara om det är realistiskt att tro att det splittrade Libyen kan kontrollera och garantera att så sker.

EU satsar nu stora pengar som stöd åt bland andra Mali och Niger för att ”stabilisera” migrationen, som Angela Merkel uttryckte sig och betonade vikten av dialog med länder som Egypten och Marocko.

Merkel beklagade britternas utträde ur EU

Båda regeringscheferna visade tydligt sitt missnöje med det amerikanska inresestoppet. Stefan Löfven betecknade det som ”oacceptabelt”. Merkel har markerat att kampen mot terrorismen inte rättfärdigar en allmän misstanke mot människor av en särskild tro eller ursprung.

Förbundskansler Angela Merkel beklagade britternas utträde ur EU men betonade vikten av fortsatt goda relationer med Storbritannien, vilket även är viktigt för Sverige.

Nu inleds därför ett partnerskap mellan ländernaTyskland behöver värna om sina bundsförvanter inom ett alltmer splittrat EU där Sverige är en nära partner. Nu inleds därför ett partnerskap mellan länderna om innovation, något som det svenska näringsdepartementet  och Tysk-Svenska handelskammaren drivit fram.

Små och medelstora företag från de båda länderna ska utbyta kunskap och erfarenheter om digitalisering och annan teknikutveckling. Glädjande besked för det svenska näringslivet eftersom Tyskland är Sveriges största handelspartner.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Merkel besöker Sverige

Mer i ämnet