Angela Merkel och Stefan Löfven under ett tidigare möte i Berlin. Foto: TT

Angela Merkel besöker Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Världsläget och EU-krisen står i centrum för samtalen mellan Tysklands förbundskansler och statsminister Stefan Löfven i Stockholm i dag.

Det är två bundsförvanter som kommer att mötas i Rosenbad. Stefan Löfven och Angela Merkel har gemensam syn på många frågor och allt varmare relationer. Tyskland behöver allt stöd hon kan få i ett alltmer splittrat EU.

Förutom överläggningar blir det en kort audiens på slottet med kungaparet.

Merkel besöker Sverige

Maktskiftet i USA ska diskuteras

Samtalen i Rosenbad kommer att handla om vad maktskiftet i Vita huset innebär för EU. Det är särskilt de säkerhetspolitiska frågor i Östersjöområdet och relationen till Ryssland som kommer att diskuteras.

Men även flyktingfrågan står högt på dagordningen. Båda länderna har tagit emot ett stort antal flyktingar och vill att ansvaret ska delas mer jämnt inom EU.

Utökning av samarbete

Migrationen är också temat för nästa EU-toppmöte på Malta senare i veckan. Italien trycker på för att EU snabbt ska agera för att begränsa flyktingvågen över Medelhavet. Ett av de kontroversiella förslagen är att EU ska bidra med pengar till migrantläger i Nordafrika, där deras asylansökningar ska behandlas.

Löfven och Merkel kommer att diskutera att utöka sitt samarbete om innovation och digitalisering inom industrin. Tyskland är världsbäst på industriprocesser men behöver bli bättre på IT och digitalisering för sina många små och medelstora företag.

Största handelspartner

Tyskland är Sveriges största handelspartner och Tysk-Svenska Handelskammaren lanserar nu ett tre-årigt program, German Swedish Tech Forum, med evenemang, studieresor och stort forskningsfokus på IT-frågorna tillsammans med IVA, Ingenjörsvetenskapsakademin. Angela Merkel och Stefan Löfven kommer att delta vid invigningen av Tech Forum.

Detta händer i dag

  • 11.10 Angela Merkel landar på Arlanda och tas emot av närings- och innovationsminister Mikael Damberg
  • 12.00  Kungaparet tar emot den tyska förbundskanslern i en audiens på slottet
  • 12.40 Överläggningar med statsminister Stefan Löfven i Rosenbad
  • 14.00 Gemensam pressträff med de båda regeringscheferna i Rosenbad SVT Nyheter sänder live i SVT2 och på webben
  • 14.40 Merkel och Löfven inviger Tech Forum på Kungliga vetenskapsakademien, IVA. Det är ett tysk-svenskt näringslivssamarbete kring innovation och digitalisering för små och medelstora företag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Merkel besöker Sverige

Mer i ämnet