Ett stridsplan landar på hangarfartyget som kommer att förflyttas mot Nordkorea. Foto: TT

USA flyttar trupper mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk marintrupp kommer att förflyttas till de västra delarna av Stilla havet, nära den Koreanska halvön, uppger en myndighetskälla till nyhetsbyrån Reuters. Detta efter att Nordkorea vid flera tillfällen under militärövningar avfyrat robotar mot bland annat Japan.

Förflyttningen sker efter en ökande oro för Nordkoreas avancerade vapenprogram. Nordkorea har den senaste tiden vid upprepade militärövningar avfyrat ballistiska robotar mot Japanskt territorium.

”USA:s stillahavskommando beordrade gruppen norrut som en försiktighetsåtgärd för att upprätthålla beredskap och närvaro i västra Stilla Havet”, säger talespersonen Dave Benham

Nordkorea testar robotar

Truppen som nu flyttas består av hangarfartyget USS Carl Vinson och kommer att utgå från Singapore och vidare mot den koreanska halvön, enligt en anonym militärkälla som pratat med nyhetsbyrån Reuters.

– Vi anser att en ökad närvaro är nödvändig, uppgav källan.

Nordkorea har vid upprepade tillfällen avfyrat ballistiska robotar i samband med olika militärövningar. Flertalet av dem har landat

LÄS MER: Fyra nya robotar uppskjutna från Nordkorea

Tidigare i veckan möttes den amerikanske och kinesiske presidenten och frågan robotavfyrningarna kom upp på bordet. President Trump uppmanade Kinas president Xi Jinping att göra mer för att bromsa Nordkoreas kärnvapenprogram.

LÄS MER: Nordkorea om nya robottesterna: Övade mot amerikanska baser

Uppskjutningarna har fördömts i FN:s säkerhetsråd och kallats för ”provokationer”. Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet