Våldtog dottern – släpps efter 60 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Pappan hade sex med sin egen dotter, men behöver bara sitta två månader bakom lås och bom. Nu kräver tiotusentals människor i den amerikanska delstaten Montana att domaren, som utfärdade den lindriga fängelsedomen, ska avsättas.

Den 40-åriga trebarnspappan våldtog sin 12-åriga dotter men dömdes av den lokala domaren till 60 dagar i häkte. Eftersom han redan suttit sjutton dagar i häkte under utredningen, behöver mannen bara sitta av ytterligare 43. Att domen dessutom innehöll 30 års villkorligt fängelse, som mannen inte behöver avtjäna, har inte mildrat folkets vrede.

Rasande upprop

Nu rasar folk mot den milda domen. Hittills har över 70.000 människor skrivit under ett upprop med krav på att domaren avgår och att åklagare utreder ärendet, rapporterar BBC.  I Montana ligger den rekommenderade straffsatsen för liknande brott på 100 års fängelse med möjlighet att bli villkorligt frigiven efter 25 år.

”Sextio dagar i häkte och en villkorlig fängelsedom står inte i alls i relation till brottet och den skräck som våldtäktsoffret fått utstå”, står det i uppropet. Man kallar domstolsbeslutet ”fruktansvärt” och domen ”mild”

”Flickan hade ingen på sin sida utom rättsystemet, och det svek henne”.

Erkännande förmildrar

Domaren har försvarat beslutet med att mannen erkänt att han haft sex med sin dotter vi ett tillfälle. Det ses som förmildrande och har inneburit anklagelserna om ytterligare två övergrepp släppts från åtalet.

Den 40-årige pappan har  även genomgått en psykiatrisk utredning som rekommenderar behandling i stället för fängelsestraff. Dessutom uppger domaren att både flickans mamma och mormor vädjat att den våldtäktsdömde pappan ska slippa fängelse.

Mamman: ”Han behöver hjälp”

”Vad han behöver är hjälp, inte att bli inlåst i 25 år. Han är inget monster, utan en man som spårat ur totallt. Han kommer att få betala ett högt pris för det, både genom rättssystemet och ”, skriver mamman i ett brev till domstolen, enligt NPR.

Mamman skriver också:

”Han har två söner som fortfarande älskar honom och som behöver en far i sina liv, även med restriktioner. Jag vill att mina barn ska ha möjligheten att reparera relationen med sin far”.

Betalar för vården

Domstolen tar också hänsyn till att pappan blivit uthängd som sexförbrytare och att han finns listad som sådan öppna register. Att han dessutom genomgår ett behandlingsprogram och betalar för dotterns vård ses som förmildrande omständigheter.

Domen avkunnades tidigare i veckan, men den folkliga vreden är stark och vägrar lägga sig. Enligt USA:s nationella domstolcenter finns två sätt att avsätta en domare i Montana. Antingen i ett misstroendevotum i delstatens lagstiftande församling och där måste  där två tredjedelar av ledamöterna rösta mot domaren. Eller så beslutar överdomstolen att vederbörande ska avsättas.

Redan innan den kritiserade domen blev känd meddelade domaren att  han lämnar sin tjänst den 30 november, efter 22 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.