En man plundrar en affär i Ferguson efter minnesstunden för Michael Brown som sköts ihjäl i lördags av en polis. Foto: TT

USA: Upplopp efter att polis sköt ung man

Uppdaterad
Publicerad

Åter har en obeväpnad yngling skjutits ihjäl i USA och åter skakas en amerikansk stad av protester och upplopp.

I Ferguson, en stadsdel i St. Louis, Missouri, löpte tusentals människor amok under natten mot måndagen. Fönster krossades och affärer plundrades. Upprinnelsen till kravallerna var en fredlig minnesstund för 18-åringen Michael Brown som sköts ihjäl av en polis på lördagen.

Vittnen: han hade händerna i luften

Vittnesuppgifter gör gällande att Michael Brown hade händerna uppsträckta i luften när han sköts med flera skott av en polis, men polisens bild är en annan.

Michael Brown sköts till döds av polis

Enligt polischefen Jon Belmar mötte den aktuelle polisen två män, en av dem Michael Brown, utanför ett lägenhetskomplex i Ferguson. En av de båda männen ska ha puttat polisen in i hans bil varvid det kom till handgemäng. Enligt polisen ska minst ett skott ha avlossats inne i polisbilen. Brown påträffades dock över tio meter ifrån polisbilen.

Michael Brown skulle hälsa på en äldre släkting när han sköts och det var hon som fann honom på trottoaren just utanför sin lägenhet.

Påminner om fallet Trayvon Martin

Trots att det ännu inte är klart vilken hudfärg polisen som avlossade skotten har, drar många redan paralleller till det uppmärksammade fallet med 17-årige Trayvon Martin. Han sköts ihjäl av kaptenen i ett medborgargarde 2012 och många ansåg att skjutningen hade rasistiska inslag eller motiv.

Den som sköt friades från misstankar om mord, vilket upprörde känslorna än mer även om de stora kravaller man befarat uteblev.

John Gaskin som är en ledande medlem i den ansedda civilrättsorganisationen NAACP säger:

– Vi är rasande, eftersom en afroamerikansk man återigen har dödats.

FBI har nu inlett en officiell utredning av polisens dödsskjutning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet