USA oroas av klorgasattack i Syrien

Publicerad

USA ser mycket allvarligt på att regimen i Syrien använt klorgas mot civila. Det säger USA:s utrikesminister John Kerry, som hotar med att regimen kommer att ställas till svars.

erry stöder sig på en rapport från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) som drar slutsatsen att klorgas med stor sannolikhet har använts systematiskt och återkommande i norra Syrien.

Den syriska regeringen nekar till anklagelserna och upprepade på söndagen att landet har lämnat ifrån sig alla sina kemiska vapen, i enlighet med det avtal som OPCW övervakat. Damaskus antyder att det är rebellerna som använt klorgas i en konspiration för att skjuta skulden på regimen och provocera fram en utländsk intervention.

Klorgas finns inte på listan över kemiska stridsmedel som Syrien skulle lämna ifrån sig, men omfattas, om den används som vapen, av den internationella konventionen mot kemvapen, enligt Kerry.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.