Foto: TT

USA: Så läckte Ryssland till Wikileaks

Uppdaterad
Publicerad

USA:s underrättelsetjänster säger sig ha identifierat de ryska agenter som skickat vidare hackade amerikanska e-postmeddelanden till Wikileaks under presidentvalet. Ryska tjänstemän ska ha jublat över Trumps valseger.

I dag träffar USA:s blivande president Donald Trump cheferna för FBI och CIA, samt USA:s nationella underrättelsechef James Clapper, för att få en genomgång om hackningsskandalen. Han har flera gånger ifrågasatt att Ryssland verkligen ligger bakom hackningen av Demokraterna inför USA-valet, vars syfte ska ha varit att påverka valutgången.

Fungerade som mellanhänder

Amerikanska underrättelsetjänster säger sig nu ha identifierat personer som fungerat som mellanhänder mellan ryska hackare och Wikileaks, enligt underrättelsekällor till CNN.

Misstänkta ryska USA-hackningar

Den nya informationen ska bland annat innehålla inspelade samtal där ryska tjänstemän jublar över Trumps valseger – bara en av många pusselbitar som tillsammans tyder på att Ryssland haft ett finger med i spelet, enligt CNN:s källor.

Släppa rapport

Vicepresident Joe Biden uppger att han har fått en icke hemligstämplad underrättelserapport, vars innehåll kommer att offentliggöras inom kort. Rapporten kommer att visa vad USA känner till om hackningen, menar han.

– Jag tror att den antagligen kommer att bekräfta vad en stor del av amerikanerna tror, säger Joe Biden och tillägger att rapporten tydligt kommer att slå fast att ryssarna var inblandade i hackningen.

”Högt förtroende”

– Ryssarna har en lång historia av att försöka påverka val, både sina egna och andras. Men vi har aldrig stött på en sådan direkt kampanj för att påverka valprocessen som vi har sett i detta fall, sade James Clapper under ett utskottsförhör i senaten på torsdagen, samtidigt som han underströk att han har ”mycket högt” förtroende för slutsatsen om att rysk inblandning i presidentvalet i november.

När Clapper fick frågan om mer bevis för slutsatserna, sade han att det skulle kunna äventyra myndighetens källor.

– Vi har investerat miljarder, och vi har satt människors liv i fara, för att samla ihop sådan information, sade han, enligt AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta ryska USA-hackningar

Mer i ämnet