USA vägrar lyssna på FN:s vädjan om flyktinghjälp

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vita Husets besked att USA bara kan ta emot 1.500 syriska flyktingar fram till oktober av säkerhetsskäl är i längden ohållbart. FN har begärt att USA ska ta emot 17.000. Men USA:s svar är att varje flykting från Mellanöstern betraktas som en potentiell terrorist och måste underkasta sig rigorösa säkerhetskontroller.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det är inte ofta händelser i Europa dominerar nyheterna i USA men så är det nu. Amerikanska TV- team rapporterar från flyktingtåget i Ungern. Hela tiden diskuteras EU:s misslyckande, europeiska politiska ledares misslyckande.

Ansvar för kaos

Samtidigt växer en opinion här i USA med krav på att USA ska ta sitt ansvar. Här finns en medvetenhet över alla politiska läger att USA bär ett ansvar för kaoset i Mellanöstern, från invasionen av Irak 2003 och framåt. På ledarplats i bland annat Washington Post förs fram förslag att USA borde skicka flottfartyg till Medelhavet och transportera flyktingar hit till USA. De skulle kunna vara i flyktingförläggningar tills säkerhetskontrollen är avklarad.

Men under en presskonferens i Vita Huset i veckan gjorde talesmannen klart att USAs primära bidrag att få slut på flyktingkrisen är att ”utrota” terrororganisationen IS. Men den USA ledda alliansen som i dagarna fyller ett år kan också konstateras att flyganfallen orsakat befolkningen lidande medan IS fortsätter att expandera.

Valrörelsen påverkar

Den pågående valrörelsen i USA försvårar också en mer human flyktingpolitik. Mediemogulen Donald Trump har piskat upp invandrarfientliga opinioner med sitt krav att alla papperslösa migranter ska köras ut. Han leder nu bland de republikanska presidentkandidaterna. 

Demokrater med president Obama och Hillary Clinton i spetsen gör den strategiska bedömningen att det just nu är svårt att välkomna flyktingar från Mellanöstern, många med oklar nationell identitet. Det skulle leda till en flyktingdebatt med den yvige Trump som demokraterna skulle ha svårt att vinna. 

Bilden påverkar

Men när amerikanska medier nu närgånget frossar i bilderna på den drunknade flyktingpojken Aylan så växer frågan också här vad USA kan göra. 

”Vi har pengar, vi har gott om plats och det här är den värsta flyktingkatastrofen sen andra världskriget” skrev en insändarskribent.

Utrikesminister John Kerry sa idag att han blivit berörd av bilden av den döde treåringen Alan, att han har ett barnbarn i den åldern.

– USA kan göra mer , sa Kerry, men utan att nämna flyktingmottagning, istället är USA berett att ge mer än dagens fyra miljarder dollar i katastrofbistånd. Pengarna går bland annat till flyktingläger i Jordanien och Turkiet.

Men än så länge är det USAs egna säkerhetsöverväganden som styr.  President Obamas försvar är att USA är den enskilt största biståndsgivaren i den krisdrabbade regionen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.