USA varnade för attacker mot julmarknader

Publicerad

Omvärlden reagerar med bestörtning och höjd säkerhet efter den misstänkta terrorattacken i Berlin. Samtidigt varnades amerikanska resenärer redan i november för attacker riktade mot just julmarknader.

Redan för en månad sedan varnade USA sina medborgare för en ökad risk för terrordåd i Europa, särskilt i samband med jul och nyår. Det amerikanska utrikesdepartementet gick ut med varningen den 21 november och i den avråds resenärer uttryckligen från att besöka just festivaler och julmarknader. Enligt myndigheten finns trovärdiga uppgifter om att terrorgrupper knutna till Islamiska staten och al-Qaida planerar attacker i Europa.

Under natten var USA:s tillträdande president Donald Trump snabb med att fördöma det inträffade i Berlin som ett ”islamistiskt terroristdåd”.

Attentat i Berlin 2016

– Våra tankar och böner går till anhöriga till dem som drabbats av dagens hemska terrorattack i Berlin. Oskyldiga civila har mördats på gatorna när de förberedde sig på att fira denna kristna högtid, säger Trump i ett uttalande.

Frankrike ökar säkerheten

Samtidigt stärker Frankrike säkerheten vid julmarknader i hela landet. I somras dödades över 80 människor efter att en man körde in i en folkmassa i franska Nice i ett liknande dåd.

– Det fransk-tyska samarbetet kommer att fortsätta, så att demokratier vinner kriget mot dem som vill slå mot våra värderingar och friheter, säger den nytillträdde franske inrikesministern Bruno Le Roux i ett uttalande.

Under natten och morgonen börjar kondoleanser strömma in från hela världen och på sociala medier hedras offren med hashtagen #ichbineineberliner.

Tysklands förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Seibert twittrade strax efter det inträffade att ”vi sörjer de döda och hoppas att de många skadade människorna kan få hjälp”.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) twittrade i går kväll:

– Ännu en vettlös attack som dödar civila under 2016. Mina tankar går till alla de drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet