Foto: TT

Utgående drog skyndar på avrättningar i Arkansas

Uppdaterad
Publicerad

Tiden håller på att rinna ut.

Dels för de åtta män som under april månad ska avrättas inom loppet av elva dagar i Arkansas, men också för delstatens lager av Midazolam – drogen som ska döda dem.

Det sitter i nuläget 34 män på Arkansas death row, på fängelset Varner Unit. Om allt går enligt plan är snart nästan en fjärdedel av dem avrättade. April månad blir den mest intensiva månaden i en och samma delstat sedan USA återinförde dödsstraffet 1977.

– Det finns inget giltigt skäl till att avrätta så många på så kort tid, säger Robert Dunham, vd för Death Penalty Information Center.

– Den enda anledningen till att man stressar fram de här avrättningarna är att en av de tre drogerna som används, Midazolam, har ett utgångsdatum på den 30 april.

Åtta morddömda ska avrättas

De åtta männen som ska dö är Bruce Ward, Marcel Williams, Jason McGehee, Kenneth Williams, Stacey Johnson, Ledell Lee, Don Davis och Jack Jones. Samtliga dömda för mord. Försvarsadvokater försöker nu i sista stund att stoppa alla åtta avrättningarna.

– Jag vet inte om någon av dem kommer att lyckas. Vi på Death Penalty Information Center har inga synpunkter vare sig för eller mot dödsstraffet som sådant, men det vi protesterar mot är när dödsstraffet inte sker på ett humant sätt. Att avrätta två personer efter varandra samma dag är inte en bra idé, vare sig för fångarna eller för personalen. Det ökar risken att man blandar ihop droger, eller att det blir fel på något annat sätt, vilket kan bli fysiskt plågsamt för fångarna och orsaka svår psykisk stress hos personalen, säger Robert Dunham.

Avrättningar ett vallöfte

Arkansas har inte genomfört en avrättning på tolv år, men delstatens nye guvernör, Asa Hutchinson, gjorde avrättningar till ett vallöfte.

– Vi är kritiska till att han har så bråttom, och att man ska använda Midazolam, som ligger bakom åtminstone fyra misslyckade avrättningar. Vid ett par tillfällen har drogen dragit ut på avrättningen i upp till två timmar, och i ett fall, Clayton Lockett i Oklahoma, fungerade den inte alls. Där slutade avrättningen med att fångens hjärta gav upp efter 43 minuter, efter att han led svåra plågor, säger Robert Dunham.

Avrättningarna i Arkansas är schemalagda vid fyra tillfällen mellan 17 och 27 april.

Avrättningsschema

17 april: Bruce Earl Ward. Dömd till döden för mord 1997. Don William Davis. Dömd till döden för mord 1991.

20 april: Ledelle Lee. Dömd till döden för mord 1995.Stacey Eugene Johnson. Dömd till döden för mord 1997.

24 april: Jack Harold Jones. Dömd till döden för mord 1996.Marcel W. Williams. Dömd till döden för mord 1997.

27 april: Kenneth D. Williams. Dömd till döden för mord 2000.James F. McGehee. Dömd till döden för mord 1996.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.