Betol 5 månader är uttorkad: ”Det lilla vi får i henne kräks hon upp”. Foto: Niclas Berglund

Utsvultna flyr Mosul

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag kommer tusentals desperata människor ut från Mosul. Dom flyr kriget och IS-våld och många är svårt sjuka och undernärda. Vandringen ut från miljonstaden kan ta flera dygn och handlar om liv och död.

Uppsamlingsplatsen i västra Mosul är fylld av människor, som bara fått med sig det dom kan bära. Allt annat har lämnats kvar i deras belägrade stad. Det finns bara en väg ut från västra Mosul – till fots.  Och söndertrampade stövlar vittnar om långa vandringar genom torra ökenområden. Lilla Betol klarade nästan inte familjen Ahmads två dygn långa flykt. Sedan födseln har den lilla flickan knappt ätit.

– Hon är uttorkad. Vi har ingenting att äta eller dricka och kan knappt ge henne någonting. Och det lilla vi får i henne kräks hon upp, berättar hennes mamma Sagda Raad.

Slaget om Mosul 2016-2017

Vägrades vård

Det lilla knytet som är virat kring flickan tycks nästan inte väga någonting. Betol är fem månader gammal, undernärd och svårt medtagen. Men Betol har aldrig undersökts av någon läkare. Det omöjliggjorde Islamiska staten, i västra Mosul.

– Jag hade inte pengar att betala IS för att hon skulle behandlas av läkare. Och istället lät terroristerna henne svälta, säger flickans far Besher Amad Ahmad.

Bildspel: Se SVT-fotografens bilder från Mosul

IS tog deras hus

Området runt om oss är en ändå en uppsamlingsplats i frihet. Platsen ligger bara några kilometer från fronten och hit kommer de flyende utsvultna. Militären påstår att fler än 40.000 människor har passerat förbi här och placerats i läger. Många är sjuka och för familjen Ahmad är det bråttom nu.

– Sedan hon föddes har hon varit så här sjuk. Vi har varit på flykt sedan hon kom till jorden för fem månader sedan, eftersom IS tog över vårt hus, säger flickans mamma.

Rauda har precis kommit till säkerheten med sin familj efter den farliga flykten från Mosul. IS öppnade eld mot familjen när de flydde. Foto: Niclas Berglund

Får läkarvård

Runt om oss börjar hjälporganisationer att dela ut vatten och enkel mat. Det är det enda riktiga som familjen Ahmad ätit på flera dagar. Och samtidigt rullar en ambulans fram.

Läs mer: Hårda strider i Mosul – SVT Nyheters utsända vid fronten

För första gången i ett fem månader plågat liv, ska nu Betol få vård. Och den första snabba läkarundersökning berättar om en svår undernäring och flickan får nu dropp och kommer att klara sig.

– Vi känner oss trygga här och plötsligt får vi hjälp. Nu ber vi för att dom kan rädda vår dotter, säger Betols pappa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet