Amerikansk polis avlägsnar resterna av en dörr från kyrkan Mount Zion African Methodist Episcopal Church som brann under tisdagkvällen den 30 juni. Foto: TT

Våg av kyrkobränder i USA väcker starka känslor

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har minst åtta afroamerikanska kyrkor i södra USA bränts. Flera utredningar pågår fortfarande – tre av fallen har konstaterats vara mordbrand.

Kyrkobränderna väcker starka känslor i USA som nyligen skakades av den rasistiskt motiverade massakern på svarta kyrkobesökare i Charleston. På sociala medier trendade nyligen hashtaggen #WhoIsBurningBlackChurches.

Den första branden ägde rum i Knoxville i delstaten Tennessee den 21 juni.

– När jag ser detta tänker jag att någon haft för avsikt att förstöra hela kyrkan, sa församlingens präst Cleveland Hobdy III då till tv-stationen Wate.

Brinnande höbalar

Enligt Knoxvilles brandkår hade gärningsmännen tänt eld på flera delar av kyrkan. Man hade även tänt eld på höbalar och placerat dem vid ingången.

Sedan inträffade en rad liknande bränder i snabb följd i flera amerikanska delstater i södern. Den senaste eldsvådan utbröt sent under tisdagen den 30 juni, lokal tid vid den lilla staden Greeleyville i South Carolina.

Enligt Time.com är det inte första gången just denna kyrka sätts i brand. Under en mordbrandsvåg i USA i mitten av 1990-talet brändes kyrkan ned av den rasistiska organisationen Ku Klux Klan.

Mörk historia

Det är ännu inte fastslaget vad som orsakade branden i Greeleyville. Vissa har påpekat att ett åskoväder pågick i trakten vid samma tid, och säger att ett blixtnedslag inte kan uteslutas. En av de andra bränderna trots bero på ett elektriskt fel. Samtidigt associerar många amerikaner fenomenet till en mörkare tid i landets historia.

Den första dokumenterade nedbränningen av en afroamerikansk kyrka inträffade 1822 i South Carolina. Sedan dess har kyrkobränningar varit ett vanligt angrepp från rasistiska grupper, ofta genomförda när svartas rättigheter har stärkts, rapporterar Washington Post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.