En de fängslade ungdomarna fastspänd i en sol och iförd en så kallad spotthuva. Foto: TT

Tortyrliknande övergrepp mot interner på ungdomsfängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tårgas, misshandel och en pojke som spänns fast vid en stol. Australien skakas av tortyrliknande övergrepp mot tonåringar i ett ungdomsfängelse. En advokat liknar förhållandena vid Guantanamo. ”Vi pratar om barn som spänns fast med handbojor ”, säger han.

Övervakningsbilder från Don Dale-centret i det australiska territoriet Northern Territory, tagna 2010–2014, visar hur fängelsevakter klär av interner nakna, utsätter dem för tårgas och misshandel samt håller dem inspärrade i isoleringscell, rapporterar BBC och Reuters.

Bland annat ska en pojke ha hållits isolerad när han var mellan 13 och 14 år, 2010–2012. Vid ett tillfälle ska pojken ha förflyttats till ett vanligt fängelse, varpå han spändes fast vid en stol i nästan två timmar. Samtidigt var han iförd en ”spotthuva”.

Samme pojke utsattes, tillsammans med fem andra barn, för tårgas 2014.

Har redan utretts

En del av händelserna utreddes av myndigheterna redan förra året, och man konstaterade att vakter hade uppträtt fel. Men det bestreds av fängelsechefen och ledde inte till några åtgärder.

Enligt advokaten John Lawrence, verksam i Northern Territory, har det varit två separata utredningar om hur barnen behandlades på fängelset. Utredarna ska ha haft tillgång till övervakningsbilderna, menar han enligt Herald Sun.

Han liknar övergreppen med de på Guantanamofängelset.

– Vi pratar om barn som spänns fast med handbojor på fotlederna, handlederna, runt midjeområdet. De spänns fast vid stolar, säger han enligt tv-programmet Four Corners som nu belyser övergreppen.

Aboriginskt ursprung

Bara några timmar efter att tv-programmet hade sänts gav regeringschefen i Northern Territory den ansvarige ministern sparken. Regeringschefen Adam Giles hävdar att han undanhållits information om övergreppen och menar att det finns en mörkläggningskultur inom fängelsesystemet.

Samtidigt kommer ny kritik om hur Australien behandlar sin ursprungsbefolkning.

En advokat som representerar två av pojkarna hävdar att alla sex som utsatts för övergrepp hade aboriginskt ursprung. I Northern Territory är 94 procent av de intagna på ungdomsfängelserna aboriginer. En koalition av aboriginorganisationer kräver nu att Australiens regering upplöser regeringen i Northern Territory.

Ska utredas av staten

Premiärminister Malcolm Turnbull säger att förhållandena vid ungdomsfängelset kommer att utredas av staten.

– Precis som alla australier har jag blivit djupt chockerad, chockerad och förskräckt, av bilderna av illabehandling vid Don Dale-centret, säger han enligt BBC och fortsätter:

– Vi ska gå till botten av vad som har hänt här… vi vill veta varför det fanns utredningar om det här centret som inte hittade de här bevisen och uppgifterna som kom fram i Four Corners i går kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.