Foto: TT

Våldsamt efter dödsskjutning i USA

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal personer, varav tolv poliser, uppges ha skadats i våldsamma protester sedan en svart man skjutits ihjäl av polis i Charlotte i USA-delstaten North Carolina. En av poliserna blev träffad rakt i ansiktet av en gatsten.

Protesterna inleddes sent på tisdagen lokal tid, i närheten av ett lägenhetskomplex där en man blev skjuten till döds tidigare på dagen. Demonstranterna blockerade bland annat en motorväg och startade bränder. Polisen svarade med chockgranater, skriver nyhetsbyrån Reuters.

43-årige Keith Lamont Scott sköts ihjäl på tisdagseftermiddagen i samband med att polisen åkt ut för att söka en efterlyst brottsling. Enligt polisens uppgifter fick poliserna se den 43-årige mannen, som inte var den efterlyste, komma ut ur en bil med vapen i handen. Han klev tillbaka in i bilen, men kom ut igen när poliserna närmade sig.

Det var då en av poliserna öppnade eld mot honom. Polismannen, som själv är svart, har tagits ur tjänst medan utredningen pågår.

Släktingar till den skjutne 43-åringen mannen säger till lokala medier att att han i själva verket höll i en bok då han sköts ner.

Skottlossningen inträffar mindre än ett dygn efter en uppmärksammad dödsskjutning i Tulsa i delstaten Oklahoma. Händelsen som fångats på video visar hur en obeväpnad man med händerna på huvudet skjuts till döds av polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.