En kvinna i Bangkok demonstrerar för sin rätt att rösta. Foto: TT

Parlamentsval stördes av demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Vid 9-tiden svensk tid stängdes vallokalerna i Thailand efter en dag utan allvarligt våld men där många förhindrades att rösta efter att demonstranter blockerat leveranser av röstsedlar och valurnor.

Klockan 02 i natt svensk tid inleddes det thailändska parlamentsvalet och efter en orolig lördag med bland annat skottlossning och explosioner i Bangkok blev söndagen relativt lugn.

Men de regeringskritiska protesterna fortsätter och demonstranterna har på flera håll lyckats förhindra röstande. Snart efter att vallokalerna öppnade i Thailand på söndagsmorgonen tvingades ungefär var tionde stänga igen då demonstranterna slagit järnring kring byggnader som förvarar valurnor och valsedlar och därmed förhindrat att de kunnat köras ut till lokalerna.

Thailändskt uppror

I tolv provinser i söder och i minst tre distrikt i Bangkok förhindrades röstningen i parlamentsvalet, enligt valkommissionen. Enligt tjänstmän ska röstandet ha störts på ett eller annat sätt i 127 av 375 valkretsar.

Parlamentsledamot attackerades

Demonstranter ska dock inte ha försökt förhindra väljare att nå vallokalerna och inte allvarligare våld har rapporterats.  Tidigare parlamentsledamoten Chuwit Kamolvisit attackerades dock utanför en vallokal i Ratchadahpisek i Bangkok när han skulle rösta.

– Vi var utanför vallokalen och såg hur han attackerades av minst två personer som slog honom. Livvakterna trädde dock in och körde bort de här männen och han ska inte ha blivit skadad. Det är det enda jag hört kring våldsamheter i dag, säger SVT:s korrespondent Niklas Sjögren som är på plats i Bangkok.

Bland dem som inte kunnat lämna sin röst är ilskan stor.

– Jag har varit på en polisstation tidigare i dag och träffat flera jättearga människor som polisanmält att de inte kunnat rösta. De tycker att de blivit fråntagna sin demokratiska rätt, säger Niklas Sjögren.

Juridisk process väntar

Premiärminister Yingluck Shinawatra väntades, med starkt stöd från landsbygden, vinna valet om inte protester och blockader från oppositionen lyckades förhindra genomförandet men när ett eventuellt valresultat kan presenteras är oklart.

Oppositionen förväntas försöka få valet ogiltigförklarat på juridisk väg eftersom många inte kunnat rösta. Det har också funnit diskussioner om att förhandsröstandet, som ägde rum för en vecka sedan, måste göras om då det förekom blockader även då.

– Efter dagen nu så kommer det att vara en period av juridiska diskussioner kring giltigheten. Det är också osäkert om det kommer ett resultat i dag.  Det jag har hört från valkommissionen är att man inte ska presentera något resultat förrän man kunnat genomföra val på fler platser, säger Niklas Sjögren.

De vallokaler där verksamheten hade kunnat pågå utan störningar stängde planenligt klockan 15 lokal tid, 9 svensk tid.

För att det nyvalda parlamentet ska kunna öppna krävs närvaro av 95 procent av de 500 ledamöterna. På grund av oroligheterna och att omröstningar inte kunnat ske på flera håll lär det därmed krävas många fyllnadsval innan det kan ske, skriver Reuters.

Fakta om valet

49 miljoner är röstberättigade.

375 mandat utses i enmansvalkretsar. 125 utses i proportion till andelen totala röster.

Bara 400.000 av de 2,1 miljoner som ville förhandsrösta förra söndagen gjorde detta.

I 28 valkretsar kunde kandidater inte registrera sig på grund av oppositionens aktioner.

Det krävs att 475 (av 500) parlamentsledamöter är närvarande för att parlamentet ska kunna sammanträda.

I valet 2011 fick Yingluck Shinawatras parti 265 mandat och 48 procent.

Oppositionspartiet Demokratiska partiet fick 159 mandat och 35 procent.

Valdeltagandet 2011 var 75 procent. Enligt en opinionsmätning tänker cirka 80 procent av thailändarna rösta i årets val.

Källa: Reuters, Economist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thailändskt uppror

Mer i ämnet