Vapenvilan inledd i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringstrogna och Huthirebeller i Jemen lovar att respektera vapenvilan som trädde i kraft i landet klockan 23 på söndagen svensk tid.

Överenskommelsen väcker försiktig optimism inför nya fredssamtal.

Bara timmar innan beskedet rasade fortfarande intensiva strider i flera regioner omkring den rebellkontrollerade huvudstaden Sanaa.

Men sedan vapenvilan trätt i kraft har både Huthirebellerna, tillsammans med allierade trupper lojala med ex-president Ali Abdullah Saleh, och ledare för styrkor lojala med president Abd Rabbu Mansur Hadi meddelat att de ämnar hålla sig till den.

FN-sändebudet Ismail Ould Cheikh Ahmed välkomnar eldupphöret och uppmanar parterna och det internationella samfundet att stödja det.

– Detta är viktigt, brådskande och välbehövligt. Jemen har inte råd att förlora fler liv.

Fredssamtal ska inledas i Kuwait om en vecka i syfte att stoppa det mer än ett år långa kriget i landet. Flera tidigare fredsförhandlingar har misslyckats. Men den här gången har vapenvilan föregåtts av möten i en gemensam kommitté för att försöka säkerställa att båda sidor kommer hålla sig till den, uppger en talesperson för den regeringslojala koalitionen. Dessutom har striderna längs med Jemens gräns mot Saudiarabien i stort upphört.

Mer än 6.300 människor har dödats sedan konflikten eskalerade i mars förra året, enligt FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.