Zali Idy från Niger giftes bort bara några dagar efter att hon fyllt 12. Niger rankas av UNICEF som ett av de länder där det är värst att vara kvinna. Foto: TT

Var sjunde sekund gifter sig ett barn

Uppdaterad
Publicerad

Var sjunde sekund gifts en flicka under 15 år bort. Totalt har mer än 700 miljoner av världens alla kvinnor gift sig innan 18 år, visar en ny rapport gjord av Rädda barnen.

Av de 700 miljoner som gifte sig när de var under 18 år har en av tre gift sig innan 15 års ålder. I många länder tvingas flickor så unga som tio år att gifta sig, ofta med män som är betydligt äldre än de själva, enligt Rädda barnens nya rapport.

UNICEF uppskattar att 82 procent av de barn som gifts bort under 18 är flickor, så problemet med barnäktenskap påverkar i högre grad kvinnor. Och barnäktenskap riskerar att trigga en ond cirkel av utanförskap under resten av kvinnornas liv.

”Den onda cirkeln börjar för flickorna med barnäktenskap, vilket leder till fler graviditeter i unga år och färre flickor som kan gå färdigt skolan. Det ökar också risken för att utsättas för våld i hemmet och att smittas av sexuellt överförbara sjukdomar”, säger Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin i ett pressmeddelande.

11 procent av alla barn föds av barn

Enligt Rädda barnen föds 11 procent av alla barn av en flicka som själv är ett barn. Organisationen hävdar att det råder en 50 procents högre risk för dödfödslar och spädbarnsdöd för flickor som föder barn jämfört med äldre mödrar. Tidiga äktenskap gör också flickorna mer utsatta för sexuellt överförbara sjukdomar. Till exempel flickor mellan 15-19 i länder söder om Sahara i Afrika har en två till sex gånger högre risk att få hiv än pojkar i samma ålder.

I rapporten ”Save the last girl” berättar den 13-åriga syriska flickan Sahar som bor i ett flyktingläger i Libanon hur hon tvingades gifta sig med en 20-årig man. Nu är hon 14 och gravid.

– Jag trodde min bröllopsdag skulle bli en underbar dag men så blev det inte. Det var bara sorgligt, säger Sahar till Rädda barnen.

– Jag känner mig välsignad som ska få barn. Men jag är ett barn som ska uppfostra ett annat barn.

Länderna det är sämst att vara flicka

I rapporten rankas de länder där det finns sämst förutsättningar att vara flicka. Niger, Tchad och Centralafrikanska republiken placerar sig i botten. Sverige toppar listan före Finland och Norge. Organisationen har identifierat fem indikatorer på vad som gör att kvinnor får sämre förutsättningar – där barnäktenskap är en av dem. De övriga är andel flickor som blir gravida, andel flickor som går färdigt skolan, mödradödlighet och andel kvinnliga ledamöter i landets parlament.

– Det finns mycket som är självklarheter för oss i Sverige när det gäller flickors uppväxt så ur det perspektivet är det inte så konstigt att Sverige toppar listan. Men vi har också en chans att genom vår biståndspolitik påverka situationen i andra länder, säger Elisabeth Dahlin.

Fler barnbrudar i konfliktområden

Flickor som lever i ett konfliktdrabbat område är mer utsatta för att bli barnbrudar. Flyktingfamiljer kan gifta bort sina döttrar som ett sätt att rädda dem från fattigdom och sexuellt utnyttjande. I dag beräknas ett av tio barn leva i ett konfliktområde. Flickor lider också i humanitära katastrofer som när ebola bröt ut i Sierra Leone och skolor stängde. Det ledde till 14.000 tonårsgraviditeter, uppger Rädda barnen.

Så vad görs för att stoppa barnäktenskapen? I FN:s globala utvecklingsmål anges det att man ska få ett slut på barnäktenskap till 2030. Men sker inte det utan den här trenden fortsätter, beräknar Rädda barnen att det kommer att finnas 950 miljoner flickor som gift sig före 18-årsdagen vid 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.