Foto: TT

Världens ledare ska ge klimatmötet en kickstart

Uppdaterad
Publicerad

Klimattoppmötet i Paris invigs under måndagen med 150 stats- och regeringschefer på plats. Men det är inte de som ska förhandla om själva avtalet, utan det ska baxas i hamn av miljö- och klimatministrar från de 196 FN-länderna. En bra lösning, tycker Sveriges chefsförhandlare Anna Lindstedt.

Paris är på tårna. Det är ett massivt säkerhetspådrag med 3.000 extra poliser som har kallats in, motorvägar och tunnelbana stänger när världens stats- och regeringschefer ska anlända till Le Bourget strax utanför Paris. Obama, Merkel, Hollande, Xi Jinping, Modi, Youseff, Putin – alla kommer till den franska huvudstaden. 

Mötet invigs klockan 10 av president Francois Hollande och från klockan 12 kommer stats- och regeringscheferna att hålla sina anföranden. På pappret har ledarna fått tre minuters talartid var.

#vårtklimat

Lärdom från Köpenhamn

Men det är inte längre stats- och regeringscheferna som ska föra de viktiga slutförhandlingarna vid klimatmötet, utan den nya strategin är att klimat- och miljöministrarna ska baxa avtalet över mållinjen. Strategin är en lärdom från klimatmötet, COP15 i Köpenhamn 2009. Då flög ledarna in i slutet av mötet och levererade en uppsjö av olika klimatbudskap. Förväntningarna var skyhöga, förberedelserna sämre.

– Man trodde att de kunde lösa upp knutarna, i stället blev det mer av handlingsförlamning när de kom in i slutskedet, säger Sveriges chefsförhandlare Anna Lindstedt om erfarenheterna från Köpenhamn till SVT Nyheter.

Nu är tanken att stats- och regeringscheferna ska ge klimatmötet en kickstart och visa politiskt ledarskap i klimatfrågan.

– Stats- och regeringscheferna ska ta själva förhandlingarna vidare från tjänstemannanivå. Det är bättre så här tycker jag, säger Anna Lindstedt.

”Första fossilfria välfärdslandet”

Sveriges delegation till Paris utgörs av nästan 60 personer, varav sju statsråd. Statsminister Stefan Löfven kommer att hålla sitt anförande på måndagen och kommer att vara med och presentera en deklaration som ska främja utfasningen av fossila subventioner.

– Vi kommer hit för att visa att det går att förena minskade utsläpp med ekonomisk utveckling. Vi har som mål att bli det första fossilfria välfärdslandet, säger Anna Lindstedt.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson deltar från lördag 5 december till mötets slut; officiellt fredag 11 december, men sedan Köpenhamnsmötet har det blivit nattmanglingar i stort sett varje gång.

Förhandlingstext på 50 sidor

196 FN-länder ska nu sätta sig vid förhandlingsbordet. På bordet ligger ett utkast till avtal på dryga 50 sidor som har förberetts under ett år på tjänstemannanivå. Miljöministrarna har också träffats ett flertal gånger och diskuterat knäckfrågorna.

Ordförande för COP21 kommer Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius att vara.

Det överhängande målet är att enas om att hejda klimatförändringarna genom att minska utsläppen av fossila bränslen och begränsa den globala uppvärmningen till under två grader.

– Det kommer att bli ett avtal, men vi måste alla vara beredda på att kompromissa. Förhoppningen är att vi alla lämnar Paris där alla 196 länder är med. Sedan är det viktigt att ambitionen skruvas över tid, säger Anna Lindstedt.

Om det blir ett avtal blir Parisavtalet det första globala klimatavtalet på över 20 år och ska börja gälla år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet