En av tigrarana som räddats från vad som kallats för ”världens sänsta zoo”. Foto: TT

Världens sämsta zoo stänger

Uppdaterad
Publicerad

Djurparken Khan Younis i Gaza, som beskrivs som ”världens sämsta zoo”, har nu stängt ner. Djuren som överlevt kommer att skänkas bort.

Omkring 200 djur, många insmugglade från Egypten, har svultit ihjäl i djurparken sedan 50-dagarskriget mellan Israel och Hamas 2014. 15 av djuren som har dött, bland annat ett lejon, en tiger och en schimpans, har stoppats upp för barnen att klappa på.

Krig och ekonomiska svårigheter har gjort att besökarna har uteblivit och ägaren Mohammad Eweda säger att han inte längre kan föda de djur som fortfarande är vid liv, och att han därför ger bort dem.

Myndigheterna har vägrat att ge finansiellt stöd till djurparken då anläggningen inte håller måttet.

En tiger som har överlevt kommer att få ett nytt hem i ett reservat i Sydafrika. Sköldpaddor, en emu och de övriga djuren som överlevt skickas till ett räddningscenter för djur i Jordanien, enligt djurskyddsorganisationen The Four Paws.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.