En man i staden Ahmadabad försöker svalka sig under den värmebölja som dragit in över landet. Foto: TT

Hundratals döda i indisk värmebölja

Uppdaterad
Publicerad

Minst 500 personer har dött i den värmebölja som de senaste dagarna svept in över Indien och temperaturer på uppåt 50 grader har noterats i delar av landet

Den rekordvärme som den senaste veckan dragit in över Indien har redan skördat många dödsoffer.

Under gårdagen nådde temperaturerna i staden Allahabad upp till 47,7 grader, medan siffran i landets huvudstad Delhi stannade på 43,5 grader, enligt den brittiska dagstidningen The Guardian.

Många döda

Upp till  500 personer uppges ha avlidit i de extrema temperaturerna till följd av värmeslag och uttorkning. De flesta av dödsoffren ska ha skördats i den hårt drabbade södra delen av landet, och indiska myndigheter har meddelat att man kommer att betala ut en ersättning på 1.000 pund till de dödas släktingar.

Till följd av värmeböljan har de lokala taxiförarna i staden Kolkata i västra Indien meddelat att man vägrar att arbeta mellan kl. 11 och 16 efter att en taxichaufför avlidit i sin bil.

Elen stängs av

Årets dödssiffror är redan högre än under den värmevåg som 2010 drabbade landet, och på många platser har man tvingats stänga av elen till följd av det stora trycket på det underdimensionerade elnätet.

Shoppingcenter med luftkonditionering har rapporterat en ökning av besökare under de senaste dagarna, då många indier där söker en tillflykt från hettan. Och enligt Nasir, som arbetar som säkerhetsvakt i Patna, är det förståeligt, enligt dagstidningen The Times of India.

–  Vi ser allt fler människor som kommer hit en stund och därefter går i väg utan att ha handlat något. Mern vi förstår, det är fruktansvärt hett utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.