Snödrivor intill Central Park i New York. Foto: TT

Varningen: Håll er borta från gatorna

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett snöfall på 68 cm har New York stängts för biltrafik och invånarna varnas för att gå ut på gatan.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo har förklarat nödläge i delstaten. Vägarna har stängts och all biltrafik förutom utryckningsfordon har förbjudits att röra sig på vägarna i staden New York och på Long Island. Även kollektivtrafiken i New York är inställd.

– Säkerheten är vår främsta prioritet, motiverade Andrew Cuomo beslutet.

”Kör du efter halv tre (lokal tid) griper vi dig”, twittrade New York-polisen.

Upp till en meter snö

I Central Park på Manhattan har det fallit 68 cm snö det senaste dygnet. Det gör snöovädret till det näst värsta som registrerats i New York, uppger National Weather Service.

-Våra snöplogar kommer att röja gatorna, och vi behöver fri passage för våra utryckningsfordon, sa borgmästare Bill de Blasio och tillade att New Yorkborna i största möjliga mån bör hålla sig inne tills stormen är över.

Delstaterna West Virginia och Maryland rapporteras ha fått uppemot en meter snö under det senaste dygnet.

Snöstormen bedöms ha påverkat omkring 85 miljoner amerikaner. 11 delstater har nu proklamerat undantagstillstånd och tiotusentals hushåll är fortfarande utan ström.

Omkring 20 döda

Hittills har uppemot tjugo personer omkommit i stormen. Staden New Yorks borgmästare Bill de Blasio bekräftade att tre personer dött medan de skottat snö, och enligt myndigheterna i North Carolina har minst sex människor avlidit i trafikolyckor som kan kopplas till ovädret. Dödsfall har också rapporterats från Virginia, Kentucky och Maryland.

I Pennsylvania, West Virginia och Kentucky har det bildats milslånga bilköer på vägarna där bilister kört fast och fått tillbringa lång tid i sina bilar.

I delstaterna Delawere och New Jersey kom också rapporter om översvämningar under lördagen.

Avtar på söndag

Men trots det dramatiska läget så slogt inga historiska rekord denna gång, ovädret har nu dragit ut över Atlanten och väntas bedarra under söndagmorgonen lokal tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.