– Vi vet att vi kommer att göra skillnad för den drabbade befolkningen, säger biträdande insatschefen Cecilia Uneram. Foto: SVT / Niclas Berglund

Värst drabbade området målet för svenska insatsen

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt försenad har äntligen den svenska insatsen nått Nepal och nu väntar en komplicerad operation. Läget i landet är kaotiskt.

– Vi ska försöka att etablera oss på landsbygden. Nära de värst drabbade områdena, det säger den biträdande insatschefen Cecilia Uneram till SVT. 

Det specialchartrade planet nådde Kathmandus flygplats strax efter midnatt, lokal tid. Fortfarande väntar många räddningsflyg på att få landningstillstånd på den hårt pressade flygplatsen och rejält försenad kommer nu den svenska styrkan att inrikta sig på att bygga upp ett kommunikationsnät i området. Svenskarna kommer också att få ansvar för att organisera transporter och undersöka skadade byggnader.

Jordbävning i Nepal

– Vi kommer med bland annat ingenjörer och tekniker. Läkare utan gränser har också skickat personal och totalt är vi nu ett 70-tal personer som ska arbeta i katastrofområdet, berättar insatschefen Lars-Göran Uddholm.

Behovet av hjälp utifrån bara växer, men det är alltså svårt för räddningspersonalen att ta sig till Nepal.

– Inledningsvis måste vi skaffa oss en bild av läget till exempel tala med sjukhusen och förstå var behovet är störst. Många här saknar det mesta, enligt  Cecilia Uneram.

Svenskarna kommer att bo i tältläger och ska vara helt självförsörjande under de två veckor som insatsen pågår.

– Visst är det tråkigt att komma fram så här sent, säger Cecilia Uneram. Men vi vet att vi kommer att göra skillnad för den drabbade befolkningen här i Nepal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet