Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte bland annat staden Pirna i östra delarna av landet. Foto: Scanpix

Vattnet fortsätter att skapa kaos i Europa

Uppdaterad
Publicerad

De kraftiga översvämningarna i Tyskland, Tjeckien, Österrike och Schweiz fortsätter. Hittills har tolv människor omkommit.

Under tisdagen steg vattnet i de tyska floderna Saale och Elbe i delstaterna Sachsen och Sachsen–Anhalt. Städer som Meisen, Halle och Dresden är i farozonen. Dessutom har myndigheter i staden Regensburg i östra Bayern utlyst katastroftillstånd. I Sachsen har omkring 10.000 personer tvingats lämna sina hem.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som i dag besökte den översvämmade staden Passau i Bayern har utlovat omkring 100 miljoner Euro i nödhjälp.

Översvämningar i Europa

– Pengarna kommer från delstaten Bayern och de federala myndigheterna. Det är viktigt att  människor får hjälp snabbt, sade Merkel i ett uttalande.

Faran ännu inte över

Översvämningarna i Tyskland beskrivs som de värsta på decennier och omkring 1.700 soldater har kommenderats ut för att hjälpa till i de drabbade områden. Även grannlandet Tjeckien och huvudstaden Prag har drabbats av vattenmassorna, som nådde sin kulmen på tisdagsmorgonen.

– I kväll kommer de att nå Usti nad Labem, sade Petr Dvorak på det meteorologiska institutet CHMU i Tjeckien till AFP.

Staden ligger 20 kilometer från den tyska gränsen, uppströms floden Elbe.

Men faran är långt ifrån över. Myndigheter varnar nu för fortsatt höga vatttenflöden i Tjeckien, Slovakien och Tyskland de kommande dagarna.

Påverkar industrin

I Ungern har man utlyst katastroftillstånd och myndigheterna räknar med att flödena i Donau kulminerar på torsdag. I Salzburg i Österrike har omkring 300 personer evakuerats.

Fartygstrafiken på den viktiga floden Rhen i södra Tyskland kommer troligen att stå stilla åtminstone till torsdag morgon på grund av det höga vattenståndet, uppger myndigheter. Trafiken stoppades i helgen.

Också Volkswagens fabrik i Zwickau, Sachsen, har stängts då arbetarna inte kan ta sig till jobbet. Tysklands transportminister Peter Ramsauer säger i ett uttalande att översvämningarna har orsakat skador för mångmiljardbelopp.

I Tjeckien har en kemifabrik norr om Prag flyttat alla farliga kemikalier och stoppat produktionen. I Prag är tunnelbanan fortsatt stängd under tisdagen, och över 60 gator har stängts av för trafik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Europa

Mer i ämnet