”Maya”, som talat med SVT:s Marie Nordstrand, vill lämna Turkiet efter måndagens bombdåd. Foto: SVT

Växande oro bland flyktingar i Turkiet efter bombdåd

Uppdaterad
Publicerad

Efter bombdådet i den turkiska staden Suruc ökar nu rädslan bland landets befolkning. Och bland de syriska flyktingar som tagit sin tillflykt till Turkiet från IS framfart i hemlandet är oron särskilt stor för att IS nu fått fäste i landet. En av dessa är Maya, som talat med SVT:s Marie Nordstrand, på plats i Turkiet.

I den turkiska staden Gaziantep med ca 1,5 miljoner invånare bor för närvarande även ca 300.000 syriska flyktingar, varav många flytt från IS brutalitet i hemlandet.

Men efter det brutala självmordsattentatet utanför kulturcentret i staden Suruc i måndags där 32 människor dödades känner nu många av flyktingarna att de inte längre är säkra i Turkiet inför IS framfart.

”Känns som om jag kvävs”

En av de syriska flyktingarna i Gaziantep är ”Maya”, som för drygt en månad sedan flydde tillsammans med sina två barn från den IS-kontrollerade staden Raqqa i Syrien.

När hon flydde från staden lämnade hon även tvånget att bära heltäckande niqab bakom sig, och sätter inför intervjun med SVT endast motvilligt på sig en sjal för att dölja sin identitet och på så sätt skydda de anhöriga som är kvar i hemlandet. Men att sätta på sig sjalen känns tungt, berättar ”Maya” för SVT.

– Jag la undan min niqab för en månad sen, och nu känns det som om jag kvävs. Det känns som att vara tillbaka i Raqqa. Att jag tar på mig den nu beror på att jag vill skydda anhöriga och vänner i Raqqa – bara därför. Men det känns fruktansvärt.

”Piskstraff mitt i staden”

Enligt ”Maya” utsattes människor i Racca för piskstraff av de IS-styrkor som intagit staden. Bestraffningarna utlöstes av en rad anledningar.

–De verkställde piskstraff och andra slags IS-bestraffningar mitt i stan och mitt på gatan. En del bestraffningar skedde vid klocktornet mitt inne i staden. Och de bestraffade unga män för rökning och för stöldanklagelser, eller för att de ägnat sig åt ”aktivism”.

”IS har spridit sig”

Enligt ”Maya” visar måndagens brutala självmordsattentat i Suruc att IS nu tagit sig till Turkiet och hon vill därför så snart som möjligt lämna landet för att ta sig till Europa.

– Det kändes hemskt, dels på grund av alla som dödades, dels för att det visar att IS finns här i Turkiet också – vilket är ännu värre. Att de kan utföra sprängdåd innebär att ingen går säker här.  IS har verkligen spridit sig och de kan få tag i den de vill skada hur lätt som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.