Rebelledaren Zahran Alloush uppges ha dödat i ett ryskt flyganfall i Syrien. Foto: TT

Viktig rebelledare uppges ha dödats i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Zahran Alloush, ledaren för en av de största rebellgrupperna i Syrien, har dödats i ett ryskt flyganfall i östra Damaskus.

Alloush var ledare för den jihadistiska rebellgruppen Jaysh al Islam (islams armé) som beskrivs som en av de mest betydelsefulla och mest välorganiserade rebellgrupperna i Syrien. Gruppen kontrollerar de östra delarna av huvudstaden Damaskus, bland annat förorten Ghouta som regelbundet utsätts för flyganfall.

”Ryska flygplan”

Reuters citerar två källor med kopplingar till rebellgrupper i Syrien, som säger att ett hemligt högkvarter i Ghouta attackerades av ryska flygplan. Zahran Alloush dödades i attacken.

Syrienkriget

Senare under fredagen skrev även londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet, samt syriska statsmedier, att Alloush hade dödats i ett ryskt flyganfall. Östra Damaskus ska ha varit mål för 13 olika flygattacker under fredagen.

Stark ställning i Damaskus

Zahran Alloush beskrivs i vissa sammanhang som ”rebellernas befälhavare i Damaskus”, beroende på gruppens starka ställning i de rebellkontrollerade delarna av Damaskus. Jaysh al Islam har stridit både mot Assadregimen och mot Islamiska staten och blir ofta attackerade av ryska flygplan. Jaysh al Islam ska ha ungefär 15.000 till 20.000 stridande till sitt förfogande.

Al Jazeeras expert Hashem Ahelbara menar att Alloush ”alltid har varit det omedelbara hotet mot President al-Assad”. Alloush var ledare för ”den bäst tränade och bäst beväpnade rebellgruppen vid Damaskus”. Hans uppgift var att säkra huvudstaden i fall oppositionen lyckades få Bashar al-Assad på fall, uppger Al Jazeera.

Mer moderat hållning

I The Daily Beast beskrivs Alloush som en rebelledare och en salafistisk predikant som 2013 började skapade sig ett namn som en viktig ledare. I intervjun säger han sig vara en motståndare till Islamiska statens och al-Qaidas tolkningar av islam.

Han var dock en mycket omdiskuterad person. Tidigare har han bland annat avfärdat tanken på en demokrati, och anklagats för kidnappningen av en syrisk människorättsarbetare. Dessutom har han tidigare talat om att ”krossa” shiamuslimer och alawiter och att ”rensa ut dem” från Damaskus. Alloush har kallats för en diktator och Jaysh al Islam har stämplats som terrorister av den syriska regimen.

Dessutom har Jaysh al Islam använt tillfångatagna civila och regimsoldater som mänskliga sköldar. De har placerats i burar på olika platser för att få regimtrogna styrkor att avhålla sig från att attackera.

Sveriges Radio rapporterar att Alloush död är ”en av oppositionens svåraste förluster på flera år” och att flyganfallet är en del av den syriska arméns operation för att, med stöd av ryska flyganfall, återta Ghouta.

Skadades 2013

Även Jaysh al Islams andre högste ledare dödades i attacken, samt flera andra högt uppsatta ledare, uppger BBC.

Zahran Alloush har länge varit en betydelsefull ledare för de syriska rebellerna. När han skadades i ett flyganfall 2013 sa hans anhängare:

– Det vore en stor förlust om shejk Alloush är dödad.

Fredsprocess kan påverkas

Tidigare i december deltog Jaysh al Islam i en konferens, arrangerad av Saudiarabien, där betydande rebellgrupper deltog. På konferensen deltog även rebellgrupper och oppositionsledare som understöds av västländer. Syftet var att samla oppositionen inför de planerade fredssamtalen i januari som FN har tagit initiativ till. Syrien och Ryssland avfärdade dock mötet och menade att de inbjudna grupperna inte representerade oppositionen.

Jihadistexperten Charles Lister vid Brookings Institution skriver på Twitter att dödsfallet är en av oppositionens tyngsta förluster under hela kriget. Journalisten och Mellanösternkännaren Aron Lund pekar på att fredsprocessen kan påverkas genom att Jaysh al-Islam destabiliseras och försvagas, skriver TT.

Terrorstämplade av Ryssland

BBC:s kommentator Lina Sinjab skriver i en analys att flyganfallet skickar en stark signal om vilka som Ryssland och Syriens regering är villiga att sätta sig vid förhandlingsbordet med. Ryssland har stämplat Jaysh al Islam som en terrorgrupp, trots att gruppen strider mot Islamiska staten som Ryssland själva säger sig vilja förgöra.

Fakta: Styrkor som krigar i Syrien

  • Syriens armé kontrollerar en tredjedel av Syrien, där omkring halva den återstående befolkningen bor. Trupper från Hizbollah i Libanon, Iran och Irak stöttar regeringsarmén.
  • Ryssland har en flygbas i Latakia och en flottbas i Tartus. Flygbombar sedan tre månader tillbaka oppositionens styrkor.
  • Iran är allierat med president Bashar al-Assad och bidrar med 7 000 man.
  • Den hårdföra islamiströrelsen Ahrar al-Sham bekämpar regimen och finansieras av Turkiet och Gulfländerna. al-Nusrafronten är en islamistisk rörelse knuten till al-Qaida.
  • Jaysh al-Islam (Islams armé) är den viktigaste rebellgruppen i Damaskus.
  • Islamiska staten (IS) är den mest välorganiserade och brutalaste av styrkorna som bekämpar regimen. Den har kontroll över en tredjedel av Syrien och har utropat ett kalifat.
  • Den kurdiska gerillan YPG kontrollerar delar av norra och nordöstra Syrien.

källa:TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet