Tora Holst, Göran Hjalmarsson, Tomas Nilsson Foto: Scanpix

Advokat: ”Finns känslor av hämnd hos vittnena”

Uppdaterad
Publicerad

Målsägarbiträde och åklagare är nöjda med domen mot den 54-årige mannen som får livstidsfängelse för folkmord i Rwanda. Men mannens försvarsadvokat Tomas Nilsson menar att vittnena inte är tillförlitliga och ska överklaga domen.

Det var 19 år sedan folkmordet i Rwanda utspelade sig. I Sveriges första rättegång om folkmord vittnade ett 40-tal vittnen om de massakrer som den 54-årige svenska medborgaren i dag har dömts som skyldig till.

Att det har gått så många år sedan händelserna är något som mannens advokat Tomas Nilsson menar är en av anledningarna till att man nu ska överklaga domen. Nilsson menar att vittnena inte är tillförlitliga.

Folkmordsrättegång

– Tingsrätten har haft stora svårigheter i denna rättegång. Det är händelser som utspelade sig 19 år tillbaka i tiden och de inträffade under kaotiska och fruktansvärda förhållanden. Det är bara muntlig bevisning och det finns även kvarstående känslor av hämnd och ryktesspridning kring folkmorder, säger Tomas Nilsson till SVT Nyheter.

Advokat Göran Hjalmarsson företrädde åtta av de 21 målsägarna – offer för 54-åringens brott. Hjalmarsson har inte hunnit prata med dem men tror att de blir nöjda.

– Jag är övertygad om att de kommer att känna stor tillfredsställelse över att de är trodda, säger han till TT.

”Upprättelse”

De har bemödat sig med att tala sanning och varit noga med att säga när de inte minns saker, berättar Hjalmarsson, som redan på fredagen ska åka till Rwanda och träffa sina klienter.

– I och med att de inte får något skadestånd har det inte varit drivkraften, utan det är just upprättelsen.

I ”typfallet” har hans klienter haft ohyggliga upplevelser.

– Den vanliga, hemska berättelsen är att min klient, ofta en man, blivit av med sin hustru och sina fem-sju barn, ofta små barn.

Tomas Nilsson hävdar dock att det har funnits motsägelser mellan uppgiftslämnare och även att vittnenas berättelser har haft avvikelser vid olika tillfällen.

– Man brukar säga att vittnesuppgifter är färskvara.

Nilsson pekar också på besvisning som försvaret presenterat om uppgifter från bland annat Amnesty, Human Rights Watch och svenska Säpo om att det har funnits folkmordsanklagelser i Rwanda som manipulerats.

Principiellt viktig dom

Även en av målets åklagare, Tora Holst, säger att det känns tillfredsställande att mannen fälls och får den påföljd som åklagarsidan yrkade på – livstid – efter ett långt och mödosamt utredningsarbete.

– Domen är otroligt principiellt viktig eftersom det är den första domen för folkmord. Den visar också att Sverige inte är en fristad för folk som gjort sig skyldiga till folkmord.

Holst noterar också att det för med sig att det är möjligt att pröva något som har hänt på en annan kontinent för länge sedan.

Finns kvarstående tvivel

54-åringen är förstås missnöjd, enligt Tomas Nilsson som nyss talat med sin klient.

– Vi är överens om att domen definitivt bör överprövas av hovrätten. Han har hela tiden mycket bestämt förnekat att han har varit delaktig i dessa handlingar, säger han till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordsrättegång

Mer i ämnet