Foto: TT

Vitryssland fängslar oppositionsledare

Uppdaterad
Publicerad

Över 400 människor har gripits och många har slagits i en massiv polisinsats i Vitrysslands huvudstad Minsk, inför en planerad demonstration mot president Aleksandr Lukasjenko.

– Det är som en krigszon i Minsk. Polisen är överallt, säger Ena Bavcic, som bevittnade en av räderna.

Hon var på väg till ett möte på människorättsorganisationen Vjasnas kontor i Minsk, när polisen genomförde en razzia och grep samtliga 57 personer som befann sig på kontoret.

Själv gömde hon sig inne på ett kafé och kunde se hur de gripna fördes bort i en buss.

– Det är mycket värre än vi kunde ana. Vi väntade oss gripanden, men inte att de skulle genomföra razzior hos Vjasna och att anställda och människorättsförsvarare skulle gripas, säger Ena Bavcic till TT.

Enligt nyhetsbyrån har över 400 personer arresterats och många har slagits av polis i huvudstaden Minsk.

– De slog demonstranter och drog kvinnor i håret, säger en demonstrant till AP.

”Misshandlade av polis”

På det torg där demonstrationerna skulle hållas fanns en massiv polisstyrka på plats för att stoppa protesterna, ”det var fler poliser än demonstranter”, berättar hon.

– Människorna började genomföra spontana demonstrationer i olika områden i Minsk, men alla dessa blev våldsamt uppbrutna av polis. Demonstranterna blev misshandlade av polis och greps, säger Ena Bavcic till TT.

Enligt nyhetsbyrån AFP:s utsända greps ett hundratal personer kort efter att demonstrationerna skulle ha börjat, klockan 14, lokal tid.

Oppositionspolitiker gripen

Bland dem som gripits finns en av landets ledande oppositionspolitiker, Vladimir Nekljajev. Han var på väg från Polen till Vitrysslands huvudstad Minsk, men stoppades vid gränsen och tvingades av tåget han färdades på, enligt hans hustru Olga Nekljajeva.

–Han befinner sig i polisförvar i Brest, säger hon till AFP, syftande på vitrysk stad nära polska gränsen.

Nekljajev skulle ha talat på ett protestmöte vid lunchtid, det senaste i en rad demonstrationer mot Vitrysslands diktator Aleksandr Lukasjenko.

Över 40 journalister har de senaste två veckorna gripits i Vitryssland inför det som kallas för Frihetsdagen, en dag då många vitryssar visar sitt missnöje mot regimen.

LÄS MER: Över 40 journalister gripna i Vitryssland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.