Flyktingar protesterar i Idomeni mot att gränsen mot Makedonien stängts och hindrar familjer från att återförenas. Foto: Anna Tascha Larsson, Lighthouse relief.

Volontärer vittnar om misär i grekiska flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingbarn lever under fängelseliknande förhållanden, utan tillräckligt med mat och vatten, på öarna i Grekland. Det berättar hjälparbetare för SVT:s Friktion. FN-organet UNHCR har slutat dela ut förnödenheter i lägren eftersom de har en policy mot att arbeta i låsta läger.

Enligt FN:s flyktingorganisation UNHCR befinner sig mer än 45.000 flyktingar i Grekland utan att veta vart de ska ta vägen. För två månader stängdes den så kallade Balkanrutten mot norra Europa, därtill har EU och Turkiet kommit överens om att skicka tillbaka flyktingar från Grekland till Turkiet.

Både på de grekiska öarna och på fastlandet har flyktingläger upprättats och i många av dem råder svåra förhållanden, berättar Anna Tascha Larsson, volontär för den svenska organisationen Lighthouse relief, som är på plats i landet.

Friktion

– I flera läger är det brist på näringsrik mat och vatten. I ett läger har det inte funnits rinnande vatten på flera veckor.

Många av dem som nu fastnat i Grekland är kvinnor och barn.

– Ofta har mannen i familjen åkt i förväg till Europa och familjen skulle komma efter, men de kom för sent och nu är de fast istället, säger Anna Tascha Larsson.

– Det kommer fram barn till mig i lägren och frågar: När får jag träffa min pappa? Jag har inga svar.

Förutom brist på förnödenheter finns också säkerhetsrisker.

– Situationen är så osäker, vem som helst kan gå in och ut utan någon kontroll, det är ett jätteproblem. I den här miljön finns det stora risker för trafficking och utnyttjande av människor i en utsatt situation, vi har redan upptäckt sådana fall i lägren.

Hålls inlåsta

Det avtal som slöts mellan EU och Turkiet i mars har resulterat i att flyktingar nu blir inlåsta när de kommer till de grekiska öarna. Avtalet innebär att flyktingar som tar sig till Grekland men inte söker asyl där ska kvarhållas och sedan återföras till Turkiet. Men många blir kvar i Grekland länge.

– Det handlar om barn som hålls instängda som i ett fängelse, det går inte att förstå att man är i Europa. Många barn är undernärda, nyblivna mammor har svårt att amma och det finns ingen ordentlig sanitet.

FN har slutat dela ut mat

Av principskäl hjälper inte FN-organet UNHCR till med förnödenheter i låsta läger, berättar Karolina Lindholm Billing, biträdande regionchef för norra Europa.

– Vi har en global policy mot att dela ut förnödenheter i förvar. Vi uppmanar till att se på alternativ och arbetar med grekiska myndigheter för att hitta sådana.

”En akut situation”

Ansvaret för mat och vatten i lägren ligger på de grekiska myndigheterna med stöd av andra europeiska länder, påpekar Karolina Lindholm Billing.

– Men eftersom man inte har kapaciteten så är de överfulla. Det har inte hanterats så som det borde men det beror också på att Grekland inte har fått det stöd de behöver, säger hon.

Beslut har tagits om att flyktingar ska omfördelas från Grekland och till andra EU-länder, men det går långsamt och under tiden blir läget i Grekland allt mer desperat.

– Det har blivit bråk och flyktingar har hotat med självmord för att situationen är som den är. Det är verkligen en akut situation.

Här kan du se alla avsnitt av Friktion i efterhand!

Om Friktion

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen den 10:e maj handlar det om Europa och EU, som verkar mer splittrat än någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet