Människor protesterar i Trumps inreseförbud. Foto: TT

Washington stämmer Trump

Uppdaterad
Publicerad

Staten Washington stämmer president Donald Trump för att ha utfärdat ordern om inreseförbudet för medborgare från sju länder med muslimsk majoritetsbefolkning.

Washington blir den första staten som går ut med att de tänker ta Trumps administration till domstol efter det omdiskuterade beslutet att neka medborgare från sju länder i Afrika och Mellanöstern inresa i USA.

Washingtons statsåklagare Bob Ferguson är en av 16 som under söndagen släppte ett uttalande där de kallar Trumps inreseförbud ”oamerikanskt och olagligt”.

Trumps inreseförbud
Washingtons demokratiska guvernör Jay Inslee, till höger, uttalade sig under måndagen om stämningen mot president Donald Trump (vänster). Foto: TT

Stämningen ska lämnas in under måndagen och stöds även av storföretagen Amazon och Expedia, rapporterar Reuters. Bob Ferguson menar att stämningen kan få effekt över hela landet och hoppas kunna ogiltigförklara presidentens order.

– Vi har haft folk inne hela helgen som har jobbat med det här, säger statsåklagaren till Reuters.

”En förolämpning mot alla”

Washingtons demokratiska guvernör Jay Inslee deltog på en presskonferens tillsammans med Ferguson och stämde in i kritiken mot inreseförbudet.

– Det här är en förolämpning och en fara för alla människor i staten Washington, oavsett trostillhörighet. Avsikten med den här ordern är att diskriminera mot en tro bland alla Guds barn, sade Insle under presskonferensen.

Även en muslimsk människorättsorganisation i Virginia har stämt Donald Trump. Sedan beslutet kom i fredags har stora protester rasat på flera håll i USA, bland annat samlades 3.000 personer på Seattles internationella flygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet