WHO kritiseras för ineffektiv organisation, något som en rapport nu slår fast har bidragit till Ebolakrisens utbredning. Foto: TT

WHO får kritik för ebolahantering

Uppdaterad
Publicerad

Ebolakrisen visar att världshälsoorganisationen (WHO) saknar kapacitet och struktur för att hantera akuta globala hälsoproblem, det visar en oberoende utredning som beställts av WHO.

Granskningspanelen som genomfört utredningen säger att WHO varit för långsamma med att få bukt med det dödliga virus som nu tagit mer än 11.000 människors liv i västra Afrika, och menar att WHO omedelbart bör se över sin organisation, rapporterar BBC.

Långsam beslutsfattning

De senaste två årens ebolaepidemi startade i december 2013, men WHO väntande ända till augusti 2014 med att slå larm. Fram till dess hade fler än 1.000 människor dött av virussjukdomen.

Ebolautbrott

Enligt rapporten saknar WHO förmåga att snabbt fatta beslut. WHO medger att man väntat för länge med att deklarera ebola som ett globalt hälsohot. Organisationen uppger också att reformplaner finns.

Tog inte situationen på allvar

Redan under utbrottets tidiga stadier kom rapporter om hur pass allvarligt läget var, men dessa ”nådde antingen inte organisationens ledare, eller så insåg de inte situationens allvar”, slår rapporten fast.

”Det verkar ha funnits hopp om att krisen skulle ha gått att lösa genom god diplomati, snarare än genom att trappa upp nödåtgärder”, heter det i rapporten.

WHO kritiseras också för att ha misslyckats med att ha hållit allmänheten och regeringar uppdaterade om utbrottens allvar och omfattning.

Får också beröm

Men WHO får också beröm för att ha spelat en viktig roll i att driva på forskningen kring nya behandlingsmetoder och botemedel för ebola. Granskningspanelen rekommenderar också att WHO får leda framtida arbete mot bekämpning av sjukdomsepidemier – oavsett det gäller ebola eller pandemisk influensa.

Pengar för krisberedskap behövs

Samtliga av WHO:s medlemsländer föreslås därför bidra till att samla ihop 100.000.000 amerikanska dollar – motsvarande 849.290.000 svenska kronor – så att WHO kan inrätta ett center för krisberedskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet