Zikaviruset sprids med hjälp av myggor av arten Aedes aegypti Foto: TT

WHO: Risk för zika-spridning i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Europa riskerar att drabbas av en inhemsk smittspridning av zikaviruset. Det konstaterar WHO i en ny rapport.

Störst risk att drabbas har turistön Madeira samt Georgien och Svartahavskusten. Det vill säga de regioner där den mygga – Aedes aegypti – som sprider viruset finns.

Fler kan drabbas

WHO oroas dock för att betydligt fler länder kan komma att drabbas, eftersom en helt annan myggart – Aedes albopictus – också har pekats ut som en möjlig smittbärare.

Zikavirus

– Den finns över hela norra Medelhavskusten och sprider sig långsamt norrut. Den har konstaterats ända upp till södra Tyskland. I USA finns den så långt norrut som New York och det finns ingenting som säger att den inte skulle kunna komma till Sverige, säger Anders Lindström, entomolog och myggexpert vid Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Liten risk för Sverige

Risken för att zikaviruset ska få fäste i Sverige på grund av denna mygga bedömer han dock som liten.

– Även om Aedes albopictus kommer hit så blir det nog inga stora populationer, eftersom den kräver ganska höga temperaturer under en längre tid för att kunna föröka i större mängder, säger Anders Lindström.

Även WHO bedömer risken för smittspridning i Sverige som mycket liten, på grund av avsaknad av dessa två myggarter.

– Det finns ingen anledning till oro, säger Anders Lindström.

Inte heller tycker han att det finns anledning för den som reser till Medelhavsområdet att oroa sig.

– Nej, det tycker jag inte. Om man är gravid och är orolig för sitt ofödda barn bör man kanske inte vistas där det finns zika, men det är omöjligt att säga vad som är en rimlig risk, säger Anders Lindström.

Zikaviruset kan orsaka neurologiska skador samt svåra fosterskador, som mikrocefali (onormalt litet huvud). Just nu är Syd- och Mellanamerika svårt drabbat av zikaviruset. Även södra USA kan komma att drabbas.

Läs mer: Lilla Nathany ett av zika-epidemins offer.

Fakta: Myggor som sprider smitta

Gula febern-myggan (Aedes aegypti) kommer ursprungligen från Afrika, men är i dag mycket vanlig i alla tropiska länder. Utöver gula febern kan denna mygga även sprida dengue, chikungunya och zika.

Den asiatiska tigermyggan (Aedes albopictus) kom till Balkan i Europa i slutet av 1970-talet med hjälp av gamla bildäck. Sedan dess har myggan spridit sig och är i dag vanliga i stora delar av södra Europa.

Frankrike har haft små utbrott av både dengue och chikungunya och år 2007 drabbades 600 personer i Italien av chikungunya.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, med flera

Fakta: Svenska myggor

I Sverige finns redan ett antal arter som är potentiella smittspridare. Här finns sju olika malariamyggor samt myggor som skulle kunna sprida West-Nile och Rift Valley fever. I Sverige finns även trädhålsmyggan som i laboratorium visat sig kunna sprida gula febern och chikungunya.

Men enligt entomologen Anders Lindström behövs fler faktorer för att en smittspridning ska ta sin början, som ett antal smittade och tillräckligt stora myggpopulationer.

Källa: Sveriges veterinärmedicinska anstalt, med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet