Zikaviruset har nått Miami. Foto: TT

Zikaviruset har nått svenskarnas turistfavorit i Florida

Uppdaterad
Publicerad

South beach i Miami beach, Florida, dit tusentals svenskar reser varje år, har nåtts av den zikasmittande myggan. Fem nya fall har upptäckts. Myndigheterna utfärdar nu resevarningar och uppmanar boende i området att skydda sig mot mygg.

South beach är det mest populära kvarteret i turistmagneten Miami beach, dit alla de stora charterbolagen flyger tusentals svenskar varje år. Området, som är varmt året om, har seglat upp som en seriös konkurrent med Thailand till att bli svenskarnas favoritresmål under de kalla vintermånaderna.

– Vi tror att vi har ett nytt område där smittan sprids lokalt i Miami Beach, sager Scott vid en presskonferens, och tillade att den misstänkta zonen omfattar ett område på cirka 2,5 kvadratkilometer i stadens centrala turistområde, uppger The Washington Post.

Zikavirus

Drabbat område växer

Tidigare trodde Floridas hälsovårdsmydigheter att smittan enbart spreds i ett litet område i stadsdelen Wynwood i Miami. Att fem nya fall nu kan konstateras innebär att smittområdet nu utökas till att också gälla det bland turister populära South beach.

USA:s nationella hälsovårdsmyndighet (CDC) utfärdar nu varningar gällande Miami Beach och Wynwood. Gravida kvinnor och deras partners som bor i eller planerar att resa till området uppmanas att iaktta försiktighet och att använda myggmedel.

– Vi befinner oss mitt i myggsäsongen och vi förväntar oss fler Zika-fall under de närmaste månaderna. Det är svårt men nödvändigt för gravida kvinnor att göra allt för att undvika myggbett och undvika de områden där Zika sprids, säger Tom Frieden vid CDC, enligt The Washington Post.

Utrostningsplan för mygg versktälls

Enligt stadens borgmästare Jimmy Morales gäller ett av fallen en turist som besökte Miami Beach ungefär två veckor sedan, medan det andra gäller en invånare som arbetar i staden, uppger Reuters.

Hittills har 35 fall av lokal smitta rapporterats i den amerikanska delstaten, inklusive två nya fall i torsdags.

Enligt guvernör Scott har delstaten nu inlett en massiv utrotningsplan för att få bort myggen i Miami Beach. Delstaten kommer också att begära utökade resurser från CDC, bland annat fler testkit för att kunna upptäcka misstänkta smittfall.

– Turismen är viktigt för vår ekonomi och vi turistindustrin har vårt fulla stöd när det kommer till kampen mot Zika. Vi tänker göra allt som står i vår makt för att försäkra oss om att Florida förblir säkert för affärsverksamhet och för våra familjer, sa borgmästare Scott, enligt The Washington Post.

Zika finns i 70 länder

Zika-viruset har nu spritt sig till 70 länder. Hos gravida kan viruset orsaka fosterskadan mikrocefali, vilket bland annat innebär att fostrets huvud och hjärna underutvecklas. I sällsynta fall har viruset också kunnat kopplas till att vuxna utvecklar Guillain-Barrés syndrom, en neurologisk sjukdom som orskar förlamning och kan leda till döden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet