En tv-bild på Gustavito när flodhästen levde. Arkivbild. Foto: TT

Zoo anklagas för lögner om flodhästs död

Uppdaterad
Publicerad

Vad orsakade egentligen flodhästen Gustavitos död? Frågetecknen hopar sig i El Salvador när utredningen om det påstådda överfallet i mörkret på landets största zoo gått vidare.

Djurparken har hävdat att den 15-årige flodhästen Gustavito slogs med stenar och höggs med vassa föremål i magen och nosen, förmodligen när den sov. De svåra skadorna ledde till att flodhästen inte kunde äta och trots veterinärernas kamp dog den efter fyra dagars lidande, enligt djurparken.

Det hela fick regeringen att agera och markera ”nationell motvilja”.

Kan ha dött av vanvård

Men sedan en obduktion visat att flodhästen inte haft några stickmärken på kroppen ifrågasätts djurparkens version av vad som hänt. I stället kan undermålig skötsel ligga bakom flodhästens död.

Den faktiska dödsorsaken var akut blödning från lungan, enligt åklagarmyndigheten.

Kulturminister Silvia Elena Regalado säger att det i sig inte utesluter en attack. Men ett fackförbund säger att flodhästen varit sjuk i 17 dagar innan dödsfallet, och anklagar myndigheterna för att inte ha följt upp det tillräckligt.

Kritiseras av miljögrupp

Miljögruppen UNES säger att attacken verkar ”otrolig” och vill att regeringen ber om ursäkt för att inte ha talat sanning, samt att djurparken borde få mer resurser för att kunna ta hand om sina djur.

Kulturdepartementet har tidigare sagt att dådet skulle påskynda djurparkens ”omvandling till ett center för att skydda och bevara landets inhemska fauna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.