Om du fimpar i Italien framöver så får du se till att göra det i en askkopp, annars kan det stå dig dyrt. Foto: TT/Wikimedia commons

Mama mia! Här kan fimpen kosta dig 3.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Är du storrökare och har för vana att fira semester i Italien? Då bör du nog se se upp. För att komma till rätta med nedskräpningen klubbade landets regeringen en ny lag som innebär att det kan svida rejält i plånboken för den som fimpar på gatan.

Lagarna som röstades igenom i tisdags innebär, förutom krafttag mot cigarettfimpar, att allmän nedskräpning kommer straffas hårt, rapporterar The local. Eller vad sägs om betala 1.400 kronor för att spottat ut ett tuggummi?

Men med de nya krafttagen kommer det också att ställas stora krav på att lokala myndigheterna tillhandahåller askkoppar och soptunnor på offentliga platser.

Vill minska luftföroreningarna

Lagstiftningen kommer efter att Italien fått stora problem med luftföroreningar och där smogen är ett påtagligt problem i flera av landets städer. Totalt kommer landet att investera runt 300 miljoner kronor bara för att bekämpa problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.