”Förfärligt att ge beslutet en vecka innan jul”

Uppdaterad
Publicerad

Lillemor Arvidsson, rektor för den sverigefinska skolan i Göteborg, är upprörd inte bara över tidpunkten för stängningsbeslutet utan också över att hon inte förstått att skolan verkligen var stängningshotad.

Några minuter i ett igår fick Lillemor Arvidsson det chockerande beskedet att skolan hon är rektor för inte längre kommer att finnas i januari. Enligt Arvidsson kom beskedet helt oväntat.

– Några minuter i ett igår fick jag beskedet av skolinspektionen att skolan måste stängas från och med januari, berättar Lillemor Arvidsson.

Sverigefinska skolan i Göteborg

Barnen har ingen skola att återvända till efter jullovet

Arvidsson är upprörd över tidpunkten för skolinspektionens besked, en vecka innan jul, och säger att det är fruktansvärt för barnen att inleda sitt jullov och samtidigt veta att de inte får återvända till skolan och se sina vänner igen efter jul.

– Jag visst ju att vi hade ett vite hängande över oss, och att det fanns saker vi uppmanats att förbättra, men att vi kunde vara tvungna att stänga skolan hade jag inte fått någon information om.

67 elever behöver ny skola

Sverigefinska skolan har 67 elever i förskoleklass och grundskola. Det blir nu upp till varje elevs hemkommun att ordna plats i annan skola till vårterminen.

SVT Uutiset rapporterade om skolstängningen igår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigefinska skolan i Göteborg

Mer i ämnet