Foto: SVT

Kekkonen hade glömt blandvattnet till toddyn

Uppdaterad
Publicerad

”Då föreslog jag direkt till Kekkonen att varför inte smälta den nysnö som låg just då på marken. Mitt förslag mottogs med replik till mig med ”fixu poika”.”

Kenneth Söderlund minns mötet med presidenten mycket väl:

28 December 1964 var Menlösa barns dag i Finland. Jag var då bara 18 år gammal. Min Mor var småskolelärare på skolan i Norrby by på Iniö i Åbolands skärgård. Själv jobbade jag på Iniö Lanthandel ab.

Katsojien Suomi-päiväkirja

Nu till Er fråga, jo jag har träffat och med några ord pratat med Finlands dåvarande president Urho Kekkonen. Medan han talade i finsk TV så var han på jaktresa på räv och hare med sitt följe just på Iniö. Jag och min kompis Sigvard ”Sigge” Nabbas körde 2 hästforor kallade ”Stomand” eller parkälke på Rikssvenska. På hästfororna fanns en väldig massa konkreta ting som stark dryck och andra förskaffningar som alla personer som deltog i jakten eller bara var med från kommunalkontoret eller andra ”prominenta” Iniöbor kunde styrka sig med.

Det visade sig att blandvattnet till toddyn var glömt. Spritköket och kastrullen fanns med. Då föreslog jag direkt till Kekkonen att varför inte smälta den nysnö som låg just då på marken. Mitt förslag mottogs med replik till mig med ”fixu poika”.

Så var således min träff med Urho Kekkonen som jag minns hela livet.Två andra saker som jag minns väldigt bra var att Kekkonen var en mycket lång person samt att han hade ganska gula tänder!

p.s Nedanstående kan jag inte verifiera för det är berättat av någon i efterhand:

Jag och den största delen av sällskapet återvände till Nabbas bondgård medan Sigge med den ena hästforan samt Kekkonen och ett antal personer åkte ut på isen från Söderby och tog sig på västra och norra sidan av Iniö tillbaka till Norrby som ligger på Östra sidan. På isfärden lär Kekkonen ha vittjat några gäddsaxar och vid varje isvak lämnat en  ”Kekkonenkonjakflaska” + en ”Kekkonencigarr” som betalning för intrånget! Fanns det någon Gädda månne? Det förtäljer inte historien. Gissar att ägaren till isvaken blev glatt överaskad och inte tänkte negativt om intrånget! d.s

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Katsojien Suomi-päiväkirja

Mer i ämnet