Adaktusson om abort: ”Fanns inga dolda avsikter”

Uppdaterad
Publicerad

Abortfrågan stod i fokus när Lars Adaktusson ställdes mot väggen i Toppkandidaterna. Men han var tydlig med partiets åsikt:

– Vår uppfattning är väldigt klar och tydlig. Det fanns inga dolda avsikter.

Abort är förbjudet i tre länder inom EU, Malta, Irland och Polen. När Europaparlamentet förra året röstade för att ge sitt stöd för rätt till abort och sexualundervisning röstade en majoritet av de svenska partierna för.

Moderaterna la ned rösterna, KD var genom Alf Svensson enda svenska partiet som röstade emot. Adaktusson fick flera frågor i programmet om Alf Svenssons val i parlamentet:

Toppkandidaterna

– Alltså, om vi ska vara lite noggranna så kom omröstningen aldrig till den frågan. Den första omröstningen, där blev det så om den här resultoutionen skulle återremmiteras till utskottet eller inte. Där röstade Alf Svensson för att det skulle återremmiteras.

– Man kom tillbaka med en ny omröstning där det fanns ett förslag för eller emot om det här var en fråga för nationell nivå eller EU-nivå. Diskussionen om abortfrågan tog parlamentet aldrig ställning till.

”Vår uppfattning är klar och tydlig”

Det här rörde ju ändå inte lagstiftning, tanken var att parlamentet skulle ge ett uttalande till stöd om rätten för abort?

– Ge ett uttalande i ett område där nationerna själva ska bestämma. Det tycker alla partier i Sverige, det är inget parti i Sverige som tycker att hälso- och sjukvårdspolitik ska avgöras i Bryssel.

– Vår uppfattning när det gäller abortfrågan är väldigt klar och tydlig, den finns i Kristdemokraternas medicinsk-etiska program. Det fanns inga dolda avsikter.

– Men omröstningen handlade aldrig om substansen i den här frågan. Utan det handlade om, ”var det här en fråga för EU-parlamentet?”. Då sa Alf Svensson tillsammans med Moderaterna att det här är en nationell lagstiftning.

”Finns frågor där det är gränsfall”

Samtidigt så har ju Alf Svensson gett sitt stöd till ett uttalande för EU-strategi mot diabetes. Varför går det då bra att ställa sig bakom det men inte stöd till abort?

– Det finns säkert goda skäl för att Alf Svensson har röstat till det. Jag kan inte frågan i detalj.

Vad kan det vara för förklaring?

– Det finns frågor där det är gränsfall. Jag har själv talat om att jag tycker att EU ska arbeta för opinionsbildning mot barnaga. Barnaga är en sån fråga som regleras i FNs barnkonvention så att det finns såklart frågor som är globala och handlar om mänskliga rättigheter.

”Handlar om den är överstatlig”

Men när det gäller frågan om diabetes så handlar det ju om sjukvårdspolitik precis som du säger att abortfrågan gjorde. Så frågan kvarstår, varför ge sitt stöd till uttalandet om diabetes men inte till abort?

– Återigen, vi har en väldigt klar och tydlig syn när det handlar om abortfrågan. Det är få partier i Sverige, om ens något, som har diskuterat den här frågan så mycket som Kristdemokraterna har gjort.

– Det som står i Kristdemokraternas medicinsk-etiska program är att det handlar om två skyddsvärda individer i samband med graviditet. Det står att det ligger i samhällets intresse att förebygga antalet aborter och så står det också att det här bygger på att det finns en lagstiftning där det står att kvinnan själv bestämmer.

Är det så att du är beredd att opinionsbilda i parlamentet mot barnaga men inte för rätten till abort?

– Barnaga är en fråga som man verkligen kan säga är överstatlig, den regleras i FN:s barnkonvention.

Men rätten till abort är inte lika viktig?

– Det handlar inte om den är viktig eller inte utan det handlar om den är överstatlig eller inte.  

Tillbaka i tv-huset

Lars Adaktusson är för den stora publiken mer känd som SVT-journalist än som politiker. Och i programmet fick han också frågan hur det känns det att stå på ”den där sidan”.

– Det känns väldigt bra, det känns också väldigt bra att Europafrågorna nu hamnar i fokus.

Snabbfrågor

Är ditt mål att Sverige ska införa euron? På lång sikt.

Bör alla medlemsländer ha bindande mål för  förnybar energi? Nej.

Ska det vara lagligt att fildela för privat bruk? Ja.

Bör EU införa ursprungsmärkning på varor från israeliska bosättningar på ockuperade palestinska områden? Nej.

Ska EU införa asylvisum för till exempel flyktingar från Syrien? Ja.

Bör facket ha rätt att strida för exakt samma villkor för en polsk byggnadsarbetare som för en svensk? När det gäller löner och villkor men inte när det gäller strejker.

Bör EU införa sanktioner mot Rumänien för att få dem att bättre ta hand om sina romska invånare? Det tycker jag.

Var det rätt att EU fick Nobels fredspris? Ja.

Ska varje medlemsland själv få besluta om införselregler av alkohol? Nej.

Ska EU kunna stoppa den svenska vargjakten? Ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppkandidaterna

Mer i ämnet