Alliansledarna. Foto: TT

Alliansen lovar trygghetsboende för alla äldre

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen lovar, i sitt kommande valmanifest, att göra kommunerna skyldiga att erbjuda plats på trygghetsboende för alla som fyllt 85 år och har rätt till hemtjänst.

Förslaget presenteras av de fyra partiledarna på äldreboendet Svärdsfästet i Borås.

– Vi föreslår att vi ska förlänga och förstärka stödet till kommunerna att bygga boenden, säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund men tillägger att skyldigheten inte kan börja gälla före 2017.

Val 2014

Nationell demensplan

Den nationella demensplan som Alliansen föreslår handlar, enligt Göran Hägglund, om att bygga vidare på det arbete som redan görs i kommunerna med multisjuka äldre, det vill säga äldre som lider av flera sjukdomar.

– Man kan se att i de kommuner som har lyckats bra i projektet med multisjuka äldre handlar det mycket om hur personalen beter sig mot de äldre. Använder man rätt metoder, ofta ganska enkla grejer, kan man minska läkemedelsbehandlingen och plötsligt blir människor andra än vad de var. Aggressiviteten minskar, till exempel, säger Hägglund.

Ses som smörjmedel

De pengar som avsätts för den nationella demensplanen, 50 miljoner 2015, ska se som ett smörjmedel, enligt Hägglund som ju också är socialminister.

Demensplanen, förlängningen och förstärkningen av investeringsstödet till kommunerna för trygghetsboende samt förlängningen av en satsning på utbildning inom omsorgen, kostar tillsammans 240 miljoner 2015, för att öka till 945 miljoner 2018.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet