Margit Silberstein Foto: SVT

Analys: Dimman tätnar i regeringsfrågan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Dimman tätnar kring regeringsfrågan och vad som kan hända efter valet om varken de rödgröna eller alliansen får egen majoritet. Fredrik Reinfeldt tar tillbaka den hand han tidigare sträckte ut. Nu gäller inte längre beskedet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister om de rödgröna partierna blir större än alliansen.

För ungefär ett år sedan uppfattades Reinfeldt som storsint när han deklarerade att alliansen lägger ned sina röster vid en omröstning om statsministerposten ifall aliansen blir mindre än de rödgröna. Det skulle i så fall innebära att Stefan Löfven blev statsminister med alliansens goda minne. Allt för att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande.

Men nu är det scenariot som bortblåst. Det försvann i söndagens duell i Agenda när Reinfeldt istället fortsatte på sitt invanda gamla spår att pränta in att Stefan Löfven inte har något regeringsalternativ. Därför vill Reinfeldt heller inte utfärda några löften. Han behåller hellre det han ser som sitt starka kort – att från varje talarstol han ställer sig i dundra ut att Löfven hemlighåller för väljarna vilka han tänker styra Sverige tillsammans med vid en valseger.

Val 2014

Löfven slog hårt

Stefan Löfven har aldrig nappat på Reinfeldts förslag till ett slags gentlemannaöverenskommelse om regeringsmakten. Han vill inte målas in i ett hörn och buntas ihop med Vänsterpartiet, som han håller på armlängds avstånd när det handlar om regeringsfrågan.

I Agendas debatt slog Löfven hårt och frågade retoriskt om Reinfeldt istället tänker fortsätta att regera med Sverigedemokraterna. Det är i linje med vad LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson varnade för häromdagen när han upprepade att en röst på Sverigedemokraterna är en röst på Fredrik Reinfeldts fortsatta regeringsinnehav.

Även Reinfeldt använde Sverigedemokraterna som ett slagträ mot Stefan Löfven när han kontrade med att Socialdemokraterna har mycket gemensamt med Sverigedemokraterna när det gäller både a-kassan och synen på arbetskraftsinvandring.

Den 14 september är det val – men som det ser ut är det högst osäkert om valresultatet kommer att avspegla sig i den regering som övertar taburetterna i Rosenbad.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2014

Mer i ämnet