Margit Silberstein Foto: SVT

Margit Silberstein: Reinfelds plan – vädja till empati

Uppdaterad
Publicerad

Politik är inte bara sakfrågor och skattesatser. Politik är känslor. Och nu vädjar Reinfeldt, Bildt och Borg till människors empati med mänskligt lidande i omvärlden. I samma andetag kan de hoppas på att det är till dem människor tyr sig i en skrämmande värld, som sänder kalla kårar ända in i den svenska väljarkåren.

I väljarnas ögon är Moderaterna fortfarande bäst på ekonomiskt ansvarstagande och regeringsduglighet. Om känslan av kris och osäkerhet blir tillräckligt stark kanske det förändrar spelplanen och vänder upp och ned på valrörelsen, så att motgång kan bli medgång för Moderaterna och Alliansen.

Reinfeldts plan

Enligt moderater som SVT talat med har partiledaren själv tänkt ut planen att förena människors solidaritet med omvärlden med egennytta för partiet och Alliansen.

Val 2014

Förmodligen är det bara Fredrik Reinfeldt som kan iscensätta en sådan strategi. Han är den av partiledarna som har hög trovärdighet som en brinnande antirasist och han har samarbetat med Miljöpartiet för att öppna Sveriges gränser.

Gick vägen förra gången

I förra valet var världen också i kaos fast inte på liv och död på samma sätt som nu. Då handlade det om ekonomin och ett Grekland i kris. Och den gången gick det vägen för Moderaterna. Väljarna röstade på Borg och Reinfeldt som uppfattades som trygga och kapabla att sköta landet.

En annan sida av myntet är att finansminister Anders Borg och hans prognoser kan göra livet surt för Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Enligt Borg slukar flyktinginvandringen så mycket pengar att reformutrymmet är noll. Då är det bara för Löfven att hålla sig till det. Oansvarig kan han ju inte vara. Särskilt inte på bekostnad av människor som flyr för sina liv.

Riskfylld taktik

Men Reinfeldt och hans ministrar tar en risk. I en febrig valrörelse kan ”flyktingfrågan” fara iväg åt vilket som helst. Särskilt om man talar om den i samma andetag som man upprepar vad det kostar att vara human och leva upp till den asylpolitik som riksdagen beslutat om.

Möjligen tänker Fredrik Reinfeldt, när han studerar opinionssiffrorna, att det må bära eller brista. Ska han förlora valet kan han lika gärna göra det med högburet huvud och driva den fråga han vunnit respekt på från Jonas Sjöstedt till Mona Sahlin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet