Foto: Claudio Bresciani/TT Bild

Ulvskog: Vi måste få slut på lönedumpningen

Uppdaterad
Publicerad

EU bör införa ett regelverk så att människor inte utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Det skriver Socialdemokraternas toppnamn inför EU-valet, Marita Ulvskog, på Din Rösts Facebooksida. I kväll frågas hon ut i SVT:s Toppkandidaterna.

Marita Ulvskog brinner särskilt för att svenska löner och villkor ska gälla även för dem som kommer från andra länder för att jobba i Sverige.

– I dag har vi ett problem där löner dumpas och rättigheter slopas. Vi måste få ett slut på det vilda västern som råder i transportbranschen och på byggarbetsplatserna. Ingen ska utsättas för negativ särbehandling och det är helt oacceptabelt att människor behandlas olika beroende på var de kommer ifrån. För att stoppa dumpningen av löner och sociala villkor vill jag att EU inför ett regelverk så att människor inte utnyttjas av oseriösa arbetsgivare.

Toppkandidaterna

Ulvskog vill se ett slags socialt protokoll som ger skydd åt anställda.

– Svenska löner ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Jag vill också att missbruket av staplade visstider, som framförallt drabbar kvinnor i vården, stoppas.

Läs mer om hur Marita Ulvskog resonerar på Din Röst på Facebook.

EU-skeptiker i EU-parlamentet

I kväll är det Ulvskogs tur att frågas ut i Toppkandidaterna, i en intervju med SVT inför programmet berättar hon bland annat om sin skeptiska hållning mot EU. För trots att Marita Ulvskog har suttit i EU-parlamentet i fem år och är Socialdemokraternas toppnamn inför kommande EU-val så har hon inte blivit någon ”EU-kramare”.

– Jag röstade nej till EU i folkomröstningen eftersom vi inte hade något undantag för euron. Men det nu är vi med och då måste man ge sig in i EU till 100 procent, det finns ingen ångervecka.

Hon uppmanar även andra EU-skeptiker att rösta i EU-valet.

– En del säger att de ogillar EU, en del säger att de inte kan något om EU. Då säger jag att EU-valet inte är någon kärleksförklaring och det är inte heller något läxförhör. Ofta behöver man inte sätta sig in i så mycket utan det man vet räcker. Det är ju många som inte vet så mycket om våra riksdagsledamöter men som ändå röstar.

Twitterbråkar med Fjellner

Förra EU-valet kryssade 173.894 personer för Marita Ulvskogs namn på valsedeln och hon tycker att det är viktigt att ha kontakt med potentiella väljare. Hon beskriver sig som ganska aktiv på Twitter men att det kunde bli mer.

– Jag försöker vara duktig på att svara, jag vill ju vara tillgänglig men ibland räcker man inte till. Jag kommer definitivt vara mer aktiv framöver när valrörelsen trappas upp.

Ibland hittar även diskussionerna i EU-parlamentet ut i Twitterflödet.

Du anklagade Christofer Fjellner (M) för att ha ”noll koll”?

– Han ansåg att det var märkligt att jag var för långa lastbilar när min grupp var emot.

Det är just det som är bedriften, att jag sedan lyckades vända gruppen. Det tycks han inte förstå.

”Illa balanserad politik”

Under sin tid som parlamentariker är hon allra mest nöjd över sitt klimatarbete. EU-parlamentet har bland annat beslutat om 40 procent minskade klimatutsläpp till 2030.

– Trots att EU varit upptaget med den ekonomiska krisen och jobbkrisen så har vi ändå kommit fram till ett hyfsat beslut om klimatpolitiken i EU-parlamentet.  Det är något vi kan stå för när klubbas ett nytt klimatavtal.

Men det finns en sak som Marita Ulvskog är riktigt missnöjd med efter sina fem år i parlamentet. Den höga arbetslösheten i EU-länderna är ett resultat av vad hon kallar ”illa balanserad politik” under den ekonomiska krisen.

– Vi har 26 miljoner öppet arbetslösa. Det finns EU-parlamentariker som förvarar varje beslut som har tagits under den ekonomiska krisen men det kan inte jag. Det har varit en illa balanserad politik, hade det varit bättre balanserat från EU:s sida så hade det varit färre arbetslösa.

Vad skulle ha gjorts annorlunda?

– Det var viktigt att ha strama regelverk när krisbekämpningen inleddes. Att euroländerna skulle redovisa öppet sin ekonomiska situation, tydliga åtgärder. Men det går inte att fortsätta med samma hårda regi i alla medlemsländer år efter år då slår man ut ländernas förmåga att komma tillbaka.

I kväll klockan 20:30 är det dags för Marita Ulvskog att frågas ut i Toppkandidaterna. Du ser programmet i SVT2 eller på SVT Play

Fem snabba om EU

Ska Sverige få fortsatt undantag att sälja snus?

Ja, absolut. Det har jag jobbat som ett djur för. Vi ska bestämma över snuset själva, det ska inte Bryssel göra.

Bör Sverige byta valuta till euro?

Nej. Vi ska respektera folkomröstningen som avgjorde saken. Det enda som kan ändra det är en annan folkomröstning.

Ska EU ha ett gemensamt försvar?

Nej. EU är inte ett militärt samarbete och det ska det inte bli.

Vilket land borde bli nästa medlemsland?

Vi ska vara öppna för fler medlemmar men inte nu. Det är bra om EU får ägna sig åt de senaste medlemsländerna som kom in och de löften de lovade att leva upp till när de kom med. Till exempel Ungern och Rumänien som inte lever upp till bestämmelser om antidiskriminering och demokrati.

Vad är EU:s största utmaning de kommande fyra åren?

Se till så att massarbetslöshetskurvan bryts. Det är grunden för så mycket annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppkandidaterna

Mer i ämnet