Foto: TT

Ex-chefen om läkarlarmet: ”Det är en kvalitetsbrist”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s rapportering om att landstingens vårdcentraler har 600 vakanta läkartjänster skapade debatt.

Nu säger Göran Stiernstedt, före detta chef på Sveriges Kommuner och Landsting att vårdcentralerna måste få mer av sjukvårdens pengar.

Många patienter med stora vårdbehov tvingas träffa olika läkare varje gång på vårdcentralerna och bristen på allmänläkare och systemet med hyrläkare ger sämre vård som kostar mer, det menar Göran Stiernstedt, som nyligen lämnade sin post som chef för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Han anser att mer pengar av sjukvårdsresurserna måste föras över till vårdcentralerna.

Stiernstedt: Lönekostnaden är minsta problemet

Hyrläkare är svaret på en del av problemet med de många vakanta läkartjänsterna men det är till priset av att många svenskar inte har en fast läkare att gå till.

Val 2014

Många har upprörts över kostnaden för hyrläkarna men Göran Stiernstedt som nyligen avslutat sitt jobb som ansvarig för vård och omsorg på SKL menar att lönekostnaden är det minsta problemet.

– Det är en kvalitetsbrist och det är alltid så i sjukvården att kvalitetsbrist kostar och god kvalité sparar pengar, säger Göran Stiernstedt.

Får en femtedel av resurserna

Ingen vet vad det kostar att patienter ständigt får träffa nya hyrläkare. Ingen vet hur många diagnoser som försenas på grund av bristen på läkarkontinuitet, hur många patienter som dör eller får lida i onödan. Men helt klart är att kvalitetsbristen gräver ett hål i en redan ansträngd budget, för trots att primärvården står för merparten av den totala sjukvården så får den bara en femtedel av resurserna.

– Jag är verkligen inte den som tror att sjukvårdens problem löses med mer resurser men kanske ibland en omfördelning av resurser. Om man tittar bakåt så har man väl ofta haft ambitionen att omfördela resurser till primärvården men det syns inte riktigt i statistiken faktiskt, säger Göran Stiernstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet