Foto: Grafik: SVT

Fortsatt övertag för rödgröna

Uppdaterad
Publicerad

Det lutar åt regeringsskifte efter valet på söndag men skillnaden mellan blocken minskar. Det visar DN/Ipsos sista väljarbarometer före riksdagsvalet. De små partierna i Alliansen går framåt och Feministiskt initiativ är nära riksdagsspärren.

Enligt mätningen, som genomfördes under perioden 7-11 september, får partierna i den regerande Alliansen tillsammans 39,6 procent vilket är en ökning med 2,7 procentenheter jämfört med föregående mätning.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tillsammans stöd av 46,4 procent i mätningen, vilket är en minskning med 1,7 procentenheter sedan förra mätningen.

Val 2014

S+MP+V ligger alltså 6,8 procentenheter före Alliansen i den här mätningen, att jämföra med 11,2 i förra mätningen som gjordes under perioden 22 augusti -1 september.

S och M går bakåt

Bland de enskilda partierna går Moderaterna bakåt 8 procentenheter sedan förra valet och har nu stöd av 21,7 procent. Sedan valet 2010 har partiet tappat drygt en halv miljon väljare. Jämfört med förra mätningen är stödet för partiet dock oförändrat.

Även Socialdemokraterna går mot ett historiskt svagt valresultat och kan få ett stöd under 30 procent. I mätningen får partiet ett stöd på 28,7 procent, att jämföra med 29,7 procent i förra mätningen. S ligger nu 2,1 procentenheter under valresultatet.

Fi nära spärren 

Feministiskt initiativ ligger enligt Ipsos inte långt från fyraprocentsspärren till riksdagen. Det fattas bara cirka 30.000 röster för att partiet ska komma in i riksdagen. Om Feministiskt initiativ kommer in kan det innebära att en ”rödgrönrosa” majoritet säkras – eller att partiet blir vågmästare.

Enligt en väljarbarometer från Demoskop som publicerades i Expressen i dag får Feministiskt initiativ så mycket som 3,9 procent av väljarstödet. 

Mätningen visar också att stödet för Alliansen är lika stort som för S och MP, vilket också bidrar till spänningen under valkvällen.

Siffrorna för partierna

Siffrorna visar procentandel i senaste mätningen från DN/Ipsos och förändringen sedan förra mätningen.

  • M   21,7   oförändrat
  • FP    6,4     + 0,1
  •      5,7     + 1,3
  • KD   5,7      + 1,2
  • S     28, 6    – 1,1
  •       7,6     + 0,2
  • MP   10,3     – 0,7
  •  SD     9,4    – 0,4
  •   Fi      3,6     – 0,4
  •   Alliansen  39,6   + 2,7
  •   S, V, MP   46,4   – 1,7

Skillnaden mellan blocken har minskat sedan föregående mätning från 11,2 procentenheter till 6,8 procentenheter.

Samtliga enskilda förändringar jämfört med föregående mätning ligger inom felmarginalerna.

Andelen osäkra väljare (vill/kan ej uppge parti) ökar med 0,2 procentenheter från 14,6 procent till 14,8 procent.

Källa: DN/Ipsos

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet