Foto: TT

Fridolin: Bensinen är för billig

Uppdaterad
Publicerad

Om Miljöpartiet får bestämma blir det höjd bensinskatt, 70 öre per liter. På en rak fråga om bensinen är för billig i Sverige svarade Gustav Fridolin ”ja” i SVT:s utfrågning.

– Ja, såtillvida att vi vill ta ut en klimathundring. En hundring i månaden för en normal bensinbilist som vi använder till två saker. Dels att vi vill förbättra kollektivtrafiken så vi kan lita på att tåget kommer fram i tid, och dels till att börja tillverka bilbränslen i Sverige.

”Handlar om en hundring”

Genom SVT:s valsatsning #dinröst hade en tittare skickat in en fråga som betonade frågan om hur en höjd bensinskatt kan drabba de som bor i glesbygden.

Val 2014

Varför ska boende utanför Sveriges städer straffas extra hårt med höjd skatt på bensin och diesel? Man trivs ju där man bor och man vill bidra till öppna landskap.

– Det handlar om en hundring i månaden om man kör rätt mycket mer än genomsnittet och har en ganska törstig bil.

För att förtydliga det här, en hundring, det är snittbilisten då?

– En bra bit över snittbilisten. När Moderaterna räknade ut blev det bara en femtiolapp märkte vi. Tvåhundra är det största jag har mött i en valstuga.

”Vi är ett bilberoende land”

Gustav Fridolin påpekade att det handlar om hur världen ska se ut för nästa generation, hans barns generation.

– De kommer se oss i ögonen och fråga, ”Vad gjorde ni, ni fick forskningsrapporterna, ni såg extremvädret till och med i Sverige, ni såg hur människor flydde torka, så vad gjorde ni?”.

– Jag tänker aldrig skämmas för att jag vill göra det jag kan för att svara min dotter, vi gör allt vi kan för att du ska växa upp i en trygg värld.

Men i glesbygden, den som inte har något alternativ till bilen, vad ska han eller hon göra?

– Vi är ett bilberoende land. Tyvärr körs det ju rätt mycket bil också i städer som Stockholm där kollektivtrafiken är bra. Vill vi kunna bo där bilen behövs även efter oljesamhället måste vi få igång produktionen av biogas. Vi har ett förslag tillsammans med LRF om att börja tillverka biogas i stor skala på svenska gårdar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet