Foto: SVT

Hägglund till attack mot Anderssons RUT-förslag

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Göran Hägglund (KD) totalsågar Socialdemokraternas förslag om att begränsa RUT-avdraget. ”Helt obegripligt” sade han i tisdagens debatt i Aktuellt.

Förra året använde över 500.000 människor i Sverige RUT, och en SIFO-undersökning visar att 6 av 10 svenskar vill behålla eller utöka avdraget för hushållsnära tjänster. Samtidigt vill flera svenska partier begränsa RUT, bland annat Socialdemokraterna som vill halvera taket från 50.000 till 25.000 kronor och ta bort RUT-avdrag för läxhjälp.

– De flesta som använder RUT använder det för till exempel veckostädning, för dem blir det ingen skillnad med den socialdemokratiska politiken, sade Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna, i en debatt i Aktuellt.

Fokus arbete

Enligt Andersson påverkar deras förslag de riktigt förmögna – som hon anklagade regeringen för att gynna med skattesänkningar och samtidigt ”urgröpa den gemensamma välfärden”

– Du (Hägglund reds. anm.) kämpar för att familjerna på Solsidan, Djursholm och Danderyd ska kunna fortsätta dra av för heltidsanställda hembiträden. Det tycker jag är att ta i, sade hon.

”De med lägre inkomst drabbas”

Tonläget blev hätskt när hennes motståndare i studion, socialminister Göran Hägglund (KD) fick ordet. Han tycker att Socialdemokraternas resonemang kring RUT är helt obegripligt.

– Att Socialdemokraterna identifierar det här som ett centralt samhällsproblem det är för mig helt obegripligt. Det ger jobb och det underlättar för många människor – det är självklart att det ska finnas kvar.

– Med ditt system skulle de med lägre inkomst drabbas, sade han.

Enligt Hägglund har 16.000 kommit i sysselsättning genom avdraget. Kristdemokraterna vill utveckla RUT så att även IT-tjänster ska ingå, som till exempel att hjälpa äldre med mindre datorvana att få internet.

– Det här är en succéfaktor i svensk ekonomisk utveckling som ska understödjas istället för att motarbetas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus arbete

Mer i ämnet