Göran Hägglund, socialminister och Kristdemokraternas partiledare var med i SVT:s utfrågning på tisdagskvällen. Där sa han bland annat att han ansåg det upprörande att kalla Fredrik Reinfeldts uppmärksammade tal om flyktingmottagandet för ”en julklapp till Sverigedemokraterna”. Foto: SVT

Hägglunds hot: Kan stoppa Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än en månad kvar till valet ser regeringsfrågan allt mer ut att bli en rysare. Nu säger Göran Hägglund att han inte kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister – om inte S-ledaren kan bevisa att han kan få igenom sin budget.

Det var efter tisdagens ”Utfrågningen” i SVT som KD-ledaren Göran Hägglund svarade på frågor om den kommande regeringsbildningen.

– Jag tycker att den som vinner valet som ska bilda regering. Men det handlar inte bara om att riksdagen ska utse en statsminister, utan den personen måste också ha förutsättningar för att få igenom sin politik, säger Hägglund till SVT.

Val 2014

Budgetfrågan avgör

KD-ledaren betonar flera gånger hur viktig budgetfrågan är.

– Får man inte igenom sin budget kan man inte heller styra Sverige, säger han.

Vad innebär detta i en statsministeromröstning?

– Grunden är att den största grupperingen av partier ska bilda regering. Blir Alliansen störst bör vi bilda regering. Vi vet inte hur det blir med de rödgröna, de har inte berättat om deras alternativ, säger Hägglund.

Men om Löfven bildar regering med endast MP och de inte har egen majoritet?

– Det beror på om de får igenom sin budget.

Utvecklar inom kort

Enligt Hägglund kommer Alliansen inom kort att utveckla sin syn på regeringsfrågan.

Tidigare på tisdagen förtydligade Moderaterna sin syn på regeringsbildandet:

– Det största blocket ska regera, även om man inte får majoritet, sade partisekreteraren Kent Persson (M).

Om det nuvarande opinionsläget skulle bli valresultatet, får inget av blocken egen majoritet. I stället får då Sverigedemokraterna en vågmästarroll – som alla måste förhålla sig till. Och det redan efter två veckor, då riksdagen ska rösta om huruvida den sittande statsministern har riksdagens förtroende. Statsministern behöver inte ha en majoritet i riksdagen bakom sig för att sitta kvar, däremot får han inte ha en majoritet emot sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet