Foto: TT

Hälften av FP:s väljare vill regera med S

Uppdaterad
Publicerad

Nära hälften av Folkpartiets väljare kan tänka sig att regera tillsammans med Stefan Löfven. Ungefär lika många av Centerpartiets väljare är för en blocköverskridande regering. Det visar en undersökning som DN/Ipsos gjort.

Väljarna vill hellre se ett samarbete över blocken än en ren rödgrön regering. Det framkom enligt en undersökning som SVT presenterade i samarbete med TNS SIFO tidigare i veckan. Sammantaget var 52 procent positiva till någon typ av blocköverskridande regering.

I den undersökning som DN/Ipsos presenterar i dag har knappt hälften av de tillfrågade, 43 procent, uppgett att man vill att ett eller flera borgerliga partier ska ingå i en S-ledd regering.

Starkt stöd hos FP och C

Det starkaste stödet att regera tillsammans med Socialdemokraterna finns bland Folkpartiets och Centerpartiets väljare. 49 procent av FP:s väljare och 48 procent av C:s väljare vill att deras parti ska styra med Stefan Löfven, enligt undersökningen.

Även Sverigedemokraternas väljare ställer sig positiva till att i teorin ingå i regering med S (62 procent).

Bland Moderaterna och Kristdemokraterna finns däremot mindre stöd för ett samarbete. Endast 33 procent av M- och KD-väljarna vill att deras partier ska ingå i ett samarbete, enligt undersökningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.