Foto: SVT Design

Här är frågorna som splittrar blocken

Uppdaterad
Publicerad

Med bara några få dagar kvar till valet är båda de politiska blocken splittrade i flera frågor. SVT har bett experterna lista de viktigaste stridsfrågorna för Alliansen respektive de rödgröna partierna.

Allra flest frågor som splittrar har de rödgröna partierna, det är statsvetarna Jonas Hinnfors och Henrik Ekengren Oscarsson eniga om. En av de svåraste knäckfrågorna är Vänsterpartiets hjärtefråga om vinster i välfärden.

Vänsterpartiet vill ha ett förbud, medan varken Miljöpartiet eller Socialdemokraterna vill gå så långt. 

Val 2014

– Det går inte att komma ifrån att vinstfrågan är svår för partierna att hantera. Det gäller att hitta en kompromiss. MP har svårt med sin partilinje. Underifrån vill man ha ett förbud men partiledningen vacklar lite. MP kan gå på S linje men i så fall måste man få igenom det med sina väljare. Att göra upp med V blir svårare, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Kärnkraftsfrågan svår rödgrön nöt

Miljöpartiets kärnfråga är också föremål för splittring. I frågor som rör miljön, som till exempel bensinskatt, vindkraft, infrastruktursatsningar, vill partiet ofta gå betydligt längre än Socialdemokraterna.

– Det är egentligen ganska många sakfrågor där MP och S står långt ifrån varandra, säger Henrik Ekengren Oscarsson, även han professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

En sådan fråga är kärnkraften. Miljöpartiet skriver i sitt valmanifest att man vill avveckla flera gamla reaktorer under mandatperioden medan Socialdemokraterna ofta betonar Sveriges kärnkraftsberoende och att industrins konkurrenskraft måste säkras.

– Det här är en potentiellt svår fråga eftersom det är en ideologisk hjärtefråga för MP, hela deras existens började i kärnkraftsfrågan 1980 medan Socialdemokraterna hela tiden har haft industrins intressen i fokus, där man har sina väljare. Det blir en svår nöt att knäcka, säger Jonas Hinnfors.

Kärnkraften delar inte bara de rödgröna, även Centerpartiet och Folkpartiet är i grunden oense i frågan.

– Kärnkraften är en fråga som alltid hänger med. Det är lång halveringstid på den sakfrågan, säger Henrik Ekengren Oscarsson men betonar att Alliansen gjort en överenskommelse som innefattar kärnkraftsfrågan.

Alliansen oenig om pappamånader och a-kassa

Andra stridsfrågor för Alliansen är pappamånader och a-kassan. Folkpartiet vill ha en tredje medan KD helt vill avskaffa pappamånaderna.  FP, KD och C vill höja a-kassan medan Moderaterna säger nej.

– Men det här är inte så svårartade konflikter så att de inte kan tänka sig samarbeta. De lyckas kompromissa och få ihop det, säger Jonas Hinnfors.

Att Allianspartierna har regerat ihop i åtta år innebär knappast att de är eniga om allt, men det ger en hel del fördelar.

– Det finns inga frågor som skulle spräcka dem i en regering. Det har antagligen gått hett till på samordningskansliet många gånger och slagits i en del dörrar. Men det är inget som du och jag får höra.

Lojalitet framför profilering

Med enigheten som trumfkort har de borgerliga partierna nu valt lojalitet framför att profilera det egna partiet.

– Partierna kommer att kritiseras för att de inte går tillräckligt långt, men deras viktigaste fördel mot Socialdemokraterna är att de har ett stabilt regeringsalternativ. Det försöker de vårda, och det måste de göra. Skulle de vackla på detta skulle Alliansen vara fullständigt rökt, säger Jonas Hinnfors.

Några av knäckfrågorna

Alliansen:

Kärnkraften: Alliansen har en energiöverenskommelse som tillåter att nya reaktorer byggs för att ersätta gamla. Folkpartiet anser dock att antalet kärnkraftsreaktorer också kan vara högre, vilket Centerpartiet motsätter sig.

A-kassan: Det finns en bred enighet bland riksdagspartierna att höja a-kasseersättningen. Men Moderaterna har hittills sagt nej till det. Övriga Allianspartier: Centerpartiet, Folpartiet och Kristdemokraterna vill på varierande sätt höja taket.

Pappamånader: Kristdemokraterna vill ta bort öronmärkningen av pappamånader medan Folkpartiet vill införa en tredje pappamånad. Centerpartiet och Moderaterna är nöjda med de två pappamånader som finns i dag.

Rödgröna:

Kärnkraften: Miljöpartiet vill att minst två kärnkraftsreaktorer stängs under den kommande mandatperioden. Socialdemokraterna vill se en blocköverskridande energiöverenskommelse framöver men har sagt att såvida det inte måste ske av säkerhetsskäl så har man inga planer på att stänga några reaktorer de närmsta fyra åren.

Försvarsfrågor: Miljöpartiet vill minska anslagen till det militära försvaret medan Socialdemokraternas Stefan Löfven har sagt att han vill följa försvarsberedningens slutsats att den militära förmågan behöver stärkas. I slutet på sommaren enades också Socialdemokraterna med Alliansen om att låta Försvarsmakten köpa in nya Jas-plan, vilket både Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot.

Vinster i välfärden: Vänsterpartiet säger nej till vinstuttag i välfärden. Socialdemokraterna säger inte nej utan vill att kommunerna ska avgöra vilka företag som ska få bedriva välfärdsverksamhet. På Miljöpartiets kongress röstade partiet nej till vinster men partiledningen har i valrörelsen argumenterat för att det bara är just vinster som genererats av skattemedel som ska stoppas.

Bensinskatt: Socialdemokraterna vill inte höja bensinskatten, det vill däremot både Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Miljöpartiets förslag handlar om cirka 100 kronor i månaden för en vanlig bilåkare. Vänsterpartiet vill kompensera låginkomsttagare och landsbygdsbor med statligt stöd för kollektivtrafik och sänkt fordonsskatt i vissa glesbygdskommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet