Foto: Pressbild/TT

Här är riksdagskandidaterna som tjänar mest

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartisten Anneli Bojesson tjänade nära 4,5 miljoner kronor 2012. Därmed är hon den riksdagskandidat med allra högst inkomst – och slår bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt.

Inkomsttoppen bland de som kandiderar till riksdagen domineras av män från alliansen. Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer på femte plats.

Bland de 20 personerna med högst inkomst finns bara fyra kvinnor: Annie Lööf (C), Lena Ek (C), Helena Bonnier (M) – och fritidspolitikern Anneli Bojesson (FP).

”En engångsföreteelse”

Bojesson bor i Malmö, är 61 år gammal och har precis gått i avtalspension. Men har hon verkligen högre lön än statsminister Fredrik Reinfeldt?

– Nej, det har jag inte. Det här var en engångsföreteelse. Jag har arbetat 37 år i Handelsbanken och från det år vi fyller 60 kan vi plocka ut pengar från en stiftelse som Handelsbanken startat. Och det gjorde jag förra året, säger Anneli Bojesson.

Ska leva av pengarna

Sedan 1972 har Handelsbanken, varje år som bankens lönsamhet legat över snittet för affärsbankerna, avsatt en del av bankens vinst till personalen. Och det är alltså dessa pengar Anneli Bojesson nu har fått.

– De ska jag leva av som förstärkt pension, eftersom jag precis blivit pensionär. På detta betalar jag dessutom skatt, så hittar du en lista över de som betalade mest skatt ska du se att jag toppar den också.

Och om du kommer in i riksdagen – då väntar inget lugnt pensionärsliv?

– Jag står på tredje plats på Folkpartiets lista i Malmö. I dag har vi en riksdagsman och får vi ett mandat i valet så blir jag ersättare i riksdagen. Och får vi tre mandat i årets val får du gärna återkomma!

Riksdagskandidaterna som tjänade mest 2012

1. Anneli Bojesson, Folkpartiet

2. Rolf Åbjörnsson, Kristdemokraterna

3. Sten-Eric Lager, Kristdemokraterna

4. Dag Klackenberg, Moderaterna

5. Fredrik Reinfeldt, Moderaterna

6. Stefan Ottosson, Kristdemokraterna

7. Annie Lööf, Centerpartiet

8. Helena Bonnier, Moderaterna

9. Harry Bouveng, Moderaterna

10. Sven Britton, Socialdemokraterna

11. Magnus Grill, Folkpartiet

12. Mikael Igelström, Moderaterna

13. Per Westerberg, Moderaterna

14. Fredrik Ahlstedt, Moderaterna

15. Thorbjörn Larsson, Kristdemokraterna

16. Håkan Juholt, Socialdemokraterna

17. Stig Nyman, Kristdemokraterna

18. Tony Rydberg, Kristdemokraterna

19. Lena Ek, Centerpartiet

20. Göran Hägglund, Kristdemokraterna

Alla uppgifter utom inkomstuppgifterna är hämtade från Valmyndigheten och bearbetade av Nyhetsbyrån Siren. Listorna innehåller de kandidater som fanns registrerade den 28 april.

Förändringar i valsedlarna kan ha skett därefter och valsedlar kan ha kommit till. Kandidater med skyddade personuppgifter finns inte med i materialet. Inkomstuppgifterna avser sammanräknad förvärvsinkomst och gäller inkomstår 2012.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.