Martin Ådahl. Foto: TT

Hård kritik mot Vänsterpartiets förslag om kooperativ

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets förslag om att satsa på kooperativ i välfärden får hård kritik. Vårdföretagarna kallar utspelet ”naivt” och Centerpartiets chefsekonom är ”rasande” över förslaget.

Enligt branschorganisationen Vårdföretagarna är det naivt att tro att personalkooperativ kan ersätta privata investeringar i välfärdssektorn.

– Det är i praktiken omöjligt att klara sådana investeringar utan att dela ut vinst. Det finns inte på kartan – det är omöjligt, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, till nyhetsbyrån TT.

Almedalen 2014

Han pekar på att enbart de tre största privata aktörerna är redo att bygga 1.200 bostäder för äldre fram till 2016 – något som kräver stora pengar.

– Det finns inga kommuner i dag som har sådana planer eller sådana resurser, säger Tenelius.

Centerpartiet rasar

Centerpartiets chefsekonom och biträdande partisekreterare Martin Ådahl är ”rasande” över Vänsterpartiets förslag.

– Man konfiskerar människors företag och bygger istället upp en typ av kooperativ som vi aldrig har haft i Sverige tidigare, som startas av staten, säger han och fortsätter:

– Det framgår som nytt och lite gulligt men i praktiken går man tillbaka till riktigt gamla tider med ett förslag som bara har funnits i kommunistländer och i Jugoslavien på 70-talet, säger han.

Drabbar kvinnorna

Enligt Ådahl är miljarden som Vänsterpartiet vill satsa i praktiken bara en ”rännill” av vad människor har satsat i företagen. Han menar också att förslaget slår särskilt hårt mot kvinnor, eftersom det ofta är kvinnor som startat företag inom vård, skola och omsorg.

– Det här är en katastrof både för brukarna och för personalen. De försöker sälja gamla saker igen, det som en gång var deras signum. Kan man inte förstatliga saker kan man göra dem kooperativa, statliga kooperativ.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2014

Mer i ämnet